Dankzij nieuwe app MyGov.be zal je je identiteitskaart niet langer op zak moeten hebben

De federale overheid heeft een nieuwe app voorgesteld die op termijn je identiteitskaart en rijbewijs kan vervangen. MyGov.be is een app die alle overheidscommunicatie en identificatiegegevens zal verzamelen op één plaats. De app zou in de loop van volgend jaar of het jaar daarna klaar moeten zijn.

Vanaf 2025 of 2026 zal je je identiteitskaart en rijbewijs gewoon thuis kunnen laten, want vanaf dan zou de MyGov.be-app deze kaarten vervangen. De app zal daarnaast ook de plaats worden waar alle overheidscommunicatie verzameld wordt.

MyGov.be

De federale overheid stelde op dinsdag de nieuwe MyGov.be-app voor. Op termijn zal die app alle overheidscommunicatie en identificatiegegevens verzamelen. Elke burger ouder dan 15 jaar moet op dit moment zijn, haar of hun identiteitskaart op zak hebben. Wie een rijbewijs heeft, moet dat ook altijd bijhebben wanneer die met de auto rijdt. Dat alles zou met de MyGov.be-app dus niet meer nodig zijn.

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) vergelijkt de app met een wallet. “Die wordt al door velen gebruikt voor vlieg- of festivaltickets. Voor alle essentiële overheidsgegevens zetten we nu belangrijke stappen in dezelfde richting met een specifieke en beveiligde app.”

De app zal dus de opslagplaats worden voor identificatiegegevens en zal op termijn ook gelinkt worden aan andere digitale platformen van de federale overheid zoals de eBox en MyPension. 

Vanaf 2025 of 2026

Je kan de app nu al downloaden in de App Store voor iOS en Google Play Store voor Android, maar voorlopig gaat het nog om een basisversie. Wie de app nu al downloadt, zal feedback kunnen geven, die meegenomen zal worden in latere versies. De federale overheid hoopt dat de app volledig op punt zal staan in 2025 of 2026. Vanaf dat moment zal de app dus de identificatiebewijzen kunnen vervangen.

Hoewel de app de identiteitskaart en het rijbewijs zal kunnen vervangen, wordt het downloaden ervan niet verplicht.

Meer
Lees meer...