Nieuwe beelden wolvenwelpen: overdosis schattigheid maar ook veel bezorgdheid

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft woensdag nieuwe beelden gedeeld van de spelende wolvenwelpjes in ons land. Ondertussen zijn ze flink gegroeid, maar ze zijn deze keer maar met drie in plaats van met vier. Waar het vierde welpje gebleven is, blijft voorlopig een groot vraagteken.

Sinds het voorjaar lopen er in België voor het eerst in 150 jaar opnieuw wolvenwelpjes rond in het wild. Die verblijven samen met hun ouders, Noëlla en August in het noorden van Limburg. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemde hen destijds “de vier Bosland Daltons” toen de eerste beelden van de jonge dieren verschenen.

Geen zoekactie

De nieuwe camerabeelden doen echter heel wat wenkbrauwen fronsen. Zo zijn er op de beelden van het INBO slechts drie welpjes te zien. Het INBO bevestigt dat het vierde welpje al enkele weken spoorloos is. De experts houden er rekening mee dat het jonge dier dood kan zijn, maar zeker zijn ze daar nog lang niet van. Zo is het in de eerste plaats niet eenvoudig om deze schuchtere dieren op camera te krijgen. Het is dus goed mogelijk dat het vierde welpje in de nabije toekomst weer opduikt.

Het INBO zal voorlopig dan ook geen speciale acties ondernemen om het vierde wolfje terug te vinden. “We willen de dieren ook niet storen”, klinkt het. “We blijven de situatie wel goed in de gaten houden.”

Onbegrip bij Welkom Wolf

Welkom Wolf stelt dan weer in de Mediahuis-kranten dat het de houding van het INBO niet begrijpt: “Als de wolven zo nauwkeurig gevolgd worden als ze zeggen, dan moeten ze toch ook weten waar het wolfje is. Minister Demir sprak over Big Brother in de Limburgse bossen. Waarom blijven ze hier dan zo vaag over?”

Welkom Wolf geeft toe dat het sterftepercentage bij wolvenwelpen normaal 50 procent is, maar dan gaat het over erg jonge dieren: “Op deze leeftijd is dat toch uitzonderlijk. Dan moet het al ziek geworden zijn of werd het aangereden door een auto. Maar in dat laatste geval zouden we dat toch moeten weten?”

Wolvin Naya

Bij Welkom Wolf vergelijken ze de situatie met de dramatische gebeurtenissen in 2019. Toen liet wolvin Naya het leven, waarschijnlijk met haar pasgeboren welpjes.

Begin dit jaar stelde het Vlaamse Gewest zich burgerlijke partij in het onderzoek naar de dood van Naya. Een wolf doden is in Vlaanderen een overtreding van het natuurdecreet. De dader riskeert twee jaar cel, een boete tot twee miljoen euro en een levenslang jacht- en wapenverbod. Het onderzoek loopt momenteel nog steeds.

Meer
Lees meer...