Tour de France 2020 kent nieuwe datum

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft de nieuwe datum voor de Tour bevestigd. Ze gaat van start in Nice op zaterdag 29 augustus en eindigt op zondag 20 september in Parijs. Ook voor de Ronde van Vlaanderen is er goed nieuws. Die wordt ook dit jaar nog gereden.

Normaal gezien zou de Ronde van Frankrijk van start gaan op 27 juni en eindigen op 19 juli . Wegens het coronavirus (en het verlengde verbod op organisatie van publieksevenementen in Frankrijk tot minstens 1 juli) kon deze niet op de normale datum starten. Nu de nieuwe datum bekend is, lanceerde de UCI meteen een video met de verschillende ritten die de Tour zal bevatten.

Kalender

EPA

Het Wereldkampioenschap wielrennen behoudt alsnog de oorspronkelijke datum (20 tot 27 september). Het WK tijdrijden valt dus op de slotdag van de Tour. Na het Wereldkampioenschap vinden meteen de grote rondes de Giro (d’Italia) en de Vuelta (ciclista a Espana) plaats. De duur van die laatste twee wielerwedstrijden wordt mogelijk wel nog ingekort.

Voor de Ronde van Vlaanderen wordt nog gekeken naar een nieuwe datum. De UCI bevestigde wel al dat de Ronde zeker dit jaar nog wordt gereden. Hetzelfde geldt voor Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De nationale kampioenschappen zijn gepland op 22 en 23 augustus. Voorts hoopt de UCI voor de andere wielerwedstrijden ook een nieuwe datum te vinden.

Op de voet gevolgd

EPA

De UCI verklaarde wel dat de start van de Tour nog altijd afhankelijk is van het verdere verloop van het coronavirus in Frankrijk. Het is mogelijk dat president Macron alsnog een verlenging van het verbod op massabijeenkomsten aankondigt. In Frankrijk stierven al meer dan 15.700 mensen ten gevolge van het coronavirus, meer dan 103.500 Fransen raakten al besmet.

Meer
Lees meer...