Nieuwe Disneyreeks ‘Baymax!’ zorgt voor ophef bij transfoben

Sinds kort kan je op Disney+ kijken naar Baymax!, de reeks over de gezondheidsrobot uit Big Hero 6. Hoewel de reeks nog maar net online staat zorgt één scène al voor heel wat ophef bij transfoben. Maar er is tegelijkertijd ook een (veel grotere) tegenbeweging die de scène toejuicht.

Ieders favoriete gezondheidsrobot Baymax is terug. Deze keer kreeg de zachte en toch ietwat onhandige robot zijn eigen reeks op Disney+, Baymax!. In de reeks volgen we de robot, die gemaakt werd door Tadashi Hamada in Big Hero 6, tijdens z’n eigen avonturen. En die brengen hem naar de supermarkt om menstruatieproducten te kopen.

Transman

Op Twitter gaat een fragment uit de nieuwe reeks viraal. In het fragment is te zien hoe Baymax probeert om menstruatieproducten te kopen in de supermarkt. Omdat hij twijfelt, vraagt hij aan een vrouw in de rayon welk product hij best koopt.

De vrouw reageert meteen waarna ook andere mensen in de rayon hun mening geven. Daarbij zijn verschillende vrouwen, maar ook een vader die maandverband koopt voor z’n dochter en een transman. Die laatste draagt een T-shirt in de kleuren van de transgendervlag en geeft aan dat hij maandverbanden met vleugels verkiest. En het is dat personage dat voor heel wat opheft zorgt bij transfoben.

“Transgenderagenda promoten”

Het fragment werd al snel opgepikt door transfoben die er een “verspreiding van de transgenderagenda” in zien en menen dat het schadelijk zou zijn voor jonge kinderen. Ze beschuldigen Disney daarbij van het verpesten van de manier waarop kinderen naar seksualiteit kijken.

Maar al snel kwam er ook een tegenbeweging. Heel wat mensen zijn namelijk fan van de manier waarop Disney het feit dat ook mannen kunnen menstrueren duidelijk maakt. Er wordt geen nadruk op gelegd, maar het is gewoon aanwezig en wordt gezien als normaal. Daarnaast halen mensen ook aan dat Baymax een gezondheidsrobot is en dat het dus goed is dat hij kinderen alle aspecten van gezondheid bijbrengt en daar hoort ook menstrueren bij. Door het een deel te maken van het programma zal het voor jonge meisjes en jongens die voor het eerst menstrueren makkelijker zijn om dit bij hun ouders aan te brengen.

Bekijk hier de trailer voor Baymax!:

Meer
Lees meer...