De eerste namen voor Gent Jazz 2023 zijn bekend

Begin deze maand werd bevestigd dat Gent Jazz zal doorgaan met een nieuwe organisator: GreenHouse Talent. Drie weken later zijn de eerste namen er al. Kleppers als Norah Jones en Mavis Staples tekenen deze zomer present aan de Bijlokesite. De 22ste editie van het festival gaat door van 5 tot 15 juli.

Het waren woelige maanden voor Gent Jazz. De organisatie achter het zomerfestival ging vorig jaar failliet. Op 13 januari 2023 bevestigde GreenHouse Talent dat het Gent Jazz zou overnemen van VZW Jazz en Muziek. Nu komt het met de eerste namen. En het zijn niet de eerste de beste.

Woelige maanden voor Gent Jazz

De organisator van Gent Jazz en Jazz Middelheim, VZW Jazz en Muziek, vroeg in december 2022 zijn faillissement aan. Het liet een schuld van meer dan drie miljoen euro achter. Ondanks de geslaagde zomer van 2022 was dit voor insiders geen verrassing. Het verliep al een tijd lang niet goed achter de schermen. Hierbij kwam vooral organisator Betrand Flamang onder vuur. In januari 2023 bevestigde GreenHouse Talent dan dat het de organisatie zou overnemen.

Greenhouse Talent heeft een goede reputatie in de muzieksector, zowel in eigen land als internationaal. Bovendien brengt het een team van professionele medewerkers mee die alle aspecten van concertorganisatie beheersen. Zo organiseerde het deze zomer onder andere de openluchtconcerten van The Rolling Stones in Brussel en Rammstein in Oostende.

Eerst namen voor Gent Jazz

Op 5 juli opent het festival met de warme soul-jazz bariton Gregory Porter, die na vier jaar terugkeert naar het festival. De volgende dag bepaalt Snarky Puppy het ritme met hun mix van instrumentale jazz, rock en funk. Stevig opwarmen doen we die dag met Dishwasher_, de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2022. Op 7 juli gaat de gevierde bluesgitarist Joe Bonamassa verder.

Na passages in 2010 en 2017 staat Norah Jones op 8 juli opnieuw op Gent Jazz. Daarnaast komt het drieëntachtigjarige gospel-, blues- en burgerrechtenicoon Mavis Staples haar recente plaat met The Band-drummer Levon Helm voorstellen. Aan het andere uiterste is er die dag de IJslandse Laufey. Zij is drieëntwintig en multi-instrumentaliste.

En zo veel meer.

Daarnaast zet Gent Jazz in 2023 met ‘Jong Jazztalent Gent’ een belangrijke traditie verder. Via de wedstrijd investeert het festival in de ontwikkeling en stimulatie van jonge jazzmusici. Zij zullen te zien zijn op de Garden Stage.

Tickets voor Gent Jazz 2023 gaan op vrijdag 3 maart om 11 uur in verkoop. Meer informatie over de aangekondigde artiesten en tickets via www.gentjazz.com.

Meer
Lees meer...