Nike start rechtszaak over “Satan-sneakers” van Lil Nas X met een druppel menselijk bloed

Lil Nas X heeft onlangs zijn nieuwe nummer Montero (Call Me By Your Name) uitgebracht. Om dat nummer extra promo te geven, lanceerde de zanger ook exclusieve sneakers. Samen met het streetwearmerk MSCHF lanceerde hij exclusieve “Satan-sneakers”. Er werden van die sneakers maar 666 exemplaren gemaakt en elke sneaker bevatte één druppel menselijk bloed. Op de sneakers staat het logo van Nike, maar het sportmerk heeft eigenlijk niets met de sneakers te maken. Daarom sleuren ze MSCHF nu voor de rechter.

Eerder deze week lanceerde Lil Nas X de exclusieve sneakers. De 666 paren, die elk 1.018 dollar kostten, waren in no time uitverkocht. Maar ze doen nog steeds heel wat stof opwaaien. Zo sleept Nike de makers van de sneaker nu voor de rechter.

Satan-sneakers

De sneakers van Lil Nas X en MSCHF zijn zwart en hebben een doorzichtig stukje in de zool. In dat stuk zit water met kleurstof, maar ook één druppel menselijk bloed. Voor zij die het zich afvragen: de druppel komt van de werknemers van MSCHF. Daarnaast hangt er ook een pentagram aan de veters van de schoen en is er een vers uit de Bijbel op te lezen. Het gaat om Lukas 10:18 dat zegt: “I saw Satan fall like lightning from heaven“. De sneakers zijn gebaseerd op de Nike Air Max 97 en dat is waar het schoentje wringt.

MSCHF lanceerde eerder al de Jezus-schoenen. Die bevatten, in plaats van een druppel bloed, een druppel heilig water. Die schoenen werden toen wel goedgekeurd door Nike, de Satan-schoenen niet. “De schoenen werden geproduceerd zonder toestemming van Nike”, staat te lezen in de aanklacht. “Nike is op geen enkele manier verbonden bij dit project. Toch is er al voldoende bewijs van verwarring te vinden, waaronder oproepen om Nike te boycotten.”

Schadevergoeding

Omdat verschillende mensen de schoenen associëren met Nike, eist het merk nu een schadevergoeding. Ook probeert Nike de bestellingen van de schoenen, die reeds geplaatst zijn, tegen te houden. Nike richt zich in de zaak enkel tot het streetwearmerk MSCHF. Maar Lil Nas X tweette al over de rechtszaak. Dat deed hij uiteraard op zijn eigen gekende manier, met SpongeBob-memes en een flinke portie ironie.

Meer
Lees meer...