Nikkie de Jager verwerkte in elke Eurovisie-jurk de transgender vlag

Nikkie de Jager (NikkieTutorials) was dit jaar een van de hosts van het Eurovisiesongfestival. Het was al jarenlang haar grote droom om de show te presenteren. En dat deed ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor alle transgenders in heel Europa en daarbuiten. Dat bewees ze met haar drie galajurken.

Nikkie de Jager, of NikkieTutorials, maakte dit jaar een van haar grootste dromen waar als host van het Eurovisiesongfestival. In een video op haar YouTubekanaal met bijna 14 miljoen volgers vertelt ze nu over haar ervaringen tijdens het Songfestival en doet ze ook een mooi gebaar in haar jurken uit de doeken.

Transgender

Begin vorig jaar moest Nikkie gedwongen uit de kast komen als transgender. Ze liet daarbij weten dat ze in het foute lichaam geboren was, maar dat al snel doorhad en met de hulp van haar mama al snel haar transitie kon starten. Hoewel haar “outing” niet vrijwillig gebeurde, was het voor Nikkie wel een grote last die van haar schouders viel.

Sindsdien gebruikt Nikkie haar platform geregeld om zich uit te spreken over transgenders. Ze informeert mensen, deelt haar eigen verhaal en probeert ze ook om transmensen meer zichtbaar te maken. Dat laatste deed ze op het grote podium van het Eurovisiesongfestival.

Transgendervlag in jurken Eurovisie

In een video op haar YouTubekanaal deelt Nikkie haar ervaringen van Eurovisie. Ze heeft het daarbij over haar online serie LookLab, de bloopers van achter de schermen en haar eigen favorieten van het Eurovisiesongfestival. Daarnaast heeft ze het ook over de jurken die ze droeg tijdens de twee halve finales en de finale. Die waren niet alleen beeldschoon, maar hadden ook een diepere betekenis.

In elk van de drie jurken die Nikkie droeg tijdens de liveshows zat de transgendervlag verwerkt. Bij de ene was dat al subtieler dan bij de andere. De jurk die Nikkie droeg tijdens de eerste halve finale was volledig zwart, maar bij de split zaten de drie kleuren van de transgendervlag (blauw, roze en wit) verwerkt. Dus wanneer Nikkie stapte, kon je de drie kleuren zien piepen. De jurk van de tweede halve finale was volledig bekleed met blauwe, roze en witte diamantjes en de roze jurk die Nikkie droeg tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival was afgewerkt met blauwe, roze en witte steentjes op haar hart.

Nikkie jurken Eurovisie
Vladimir Astapkovich / Sputnik (via Isopix), Heikki Saukkomaa  / Imago Images (via Isopix), Shutterstock (via Isopix)

“Niet enkel voor mezelf”

“200 miljoen mensen kijken naar die show. Ik stond daar niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gemeenschap”, legt een emotionele Nikkie uit. “De laatste keer dat er een duidelijke transgender te zien was op het podium van het Eurovisiesongfestival was toen Dana International won en daarna was er heel lang niets meer. Tot ik kwam. En ik heb het al in elk interview gezegd: ‘Laat mij alsjeblieft niet de laatste zichtbare transgender zijn op dat podium, want de wereld verdient het om ons te zien. Wij verdienen dat.’

Nikkie nam daarom haar verantwoordelijkheid op door op het grote Eurovsiepodium te staan en trots te zijn op wie ze is. “De reden waarom ik dit goed wilde doen, was niet enkel voor mezelf en om mezelf trots te maken. Maar ook om jullie trots te maken. Het voelt echt alsof ik daar stond voor ons. Het bracht een grote verantwoordelijkheid met zich mee, maar ik ben zo blij dat jullie fan waren van de jurken en hoe ik het deed.”

Bekijk hier de volledige video van Nikkie over het Eurovisiesongfestival:

Meer
Lees meer...