Een Noord-Koreaanse man zal binnenkort geëxecuteerd worden omdat hij Squid Game het land had binnengesmokkeld. In Noord-Korea staan er zware straffen op het verspreiden en consumeren van Westerse content. Naast de man die de doodstraf krijgt, zijn ook zeven studenten gestraft omdat ze betrapt werden op het bekijken van de Netflixreeks.
Radio Free Asia sprak onlangs met een Noord-Koreaanse inwoner die hen wist te vertellen dat kopieën van de populaire Netflixreeks Squid Game de ronde doen in het land. Zowel de mensen die de reeks verspreidden als de mensen die ernaar keken, riskeerden daarbij zware straffen en die zal Noord-Korea nu ook uitvoeren.
Squid Game in Noord-Korea
Bij ons is Squid Game bekijken zo makkelijk als één klik op Netflix, maar in Noord-Korea gaat er een lange en moeilijke reis aan vooraf. Een anonieme Noord-Koreaanse bron van Radio Free Asia vertelde zo dat illegale kopieën van de reeks het land werden binnengesmokkeld via vrachtschepen. Daarop werden dan USB-sticks of SD-kaarten verstopt met de reeks. Wanneer deze het land bereikten werden ze dan verder verspreid.
De bron liet weten dat heel wat Noord-Koreanen zo al konden kijken naar Squid Game, waarbij de reeks voor hen herkenbaar overkwam. Noord-Koreanen die veel geld verdienen, lopen namelijk het risico om op een dag geëxecuteerd te worden omdat ze “te veel geld verdienen”. Jongeren herkennen zich dan weer vooral in het verhaal van Sae-byeok/Speler 067 (Jung Ho-yeon). Zij vluchtte weg uit Noord-Korea om in Zuid-Korea een betere toekomst na te streven.
Verbod op “kapitalistische content”
Maar het binnensmokkelen van Westerse (of zoals Noord-Korea het omschrijft “kapitalistische”) content is niet zonder risico. Noord-Korea straft jaarlijks duizenden mensen voor het verspreiden en consumeren van content uit Zuid-Korea, Japan of de Verenigde Staten. Wie de content bekijkt of beluistert, wordt veroordeeld tot een werkstraf. Als je twee uur van deze “kapitalistische” content hebt geconsumeerd, gaat het al meteen om een werkstraf van drie jaar in een van de vele strafkampen in Noord-Korea.
Voor wie de content verspreidt, gaat het om gevangenisstraffen of in extreme gevallen, de doodstraf. Die laatste wordt uitgesproken voor mensen die de content in grote mate verspreiden, zoals nu dus gebeurde met de kopieën van Squid Game.
Studenten betrapt
In Squid Game zagen we al heel wat mensen sterven, maar nu heeft de reeks ook naast het scherm een dodelijk slachtoffer gemaakt. Een Noord-Koreaan die USB-sticks verspreidde in het land zal binnenkort geëxecuteerd worden. Daarnaast kregen verschillende Noord-Koreaanse jongeren straffen voor het bekijken van de reeks.
De bron van Radio Free Asia legt uit: “Het begon allemaal vorige week toen een student van de middelbare school stiekem een USB-stick met de Zuid-Koreaanse reeks Squid Game had gekocht en deze samen met een van z’n beste vrienden had bekeken. Die vriend had verschillende andere studenten verteld over de reeks, waardoor ook zij geïnteresseerd waren en de stick met elkaar deelden.” De Noord-Koreaanse overheid heeft een speciale tak die gespecialiseerd is in het opsporen van mensen die naar illegale content kijken: Surveillance Bureau Group 109. Zij konden een van de studenten onderscheppen.
Doodstraf
Vervolgens werden de studenten aan een “genadeloze ondervraging” onderworpen, waarbij ze uiteindelijk de identiteit van de smokkelaar prijsgaven. De man die de stick aan de student verkocht, krijgt de maximumstraf en zal binnenkort geëxecuteerd worden. Maar ook de studenten worden gestraft.
De student die de USB-stick kocht, krijgt een levenslange gevangenisstraf. De andere studenten die de reeks bekeken, zullen vijf jaar in een strafkamp moeten werken. Tot slot werden ook de “toezichthouders” van de kinderen gestraft. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de ouders van de kinderen, maar ook de leerkrachten en het andere schoolpersoneel. Zij zijn volgens de Noord-Koreaanse overheden namelijk gefaald in de opvoeding van de kinderen.
De leerkrachten werden allemaal op staande voet ontslagen en zullen moeten werken in de mijnen in de rurale gebieden van Noord-Korea.