Left Right
scrollTop top

Noord-Koreanen riskeren doodstraf door ‘Squid Game’ te bekijken op binnengesmokkelde USB-sticks


Squid Game Noord Korea
© Netflix

Squid Game is de populairste reeks op Netflix, maar niet overal ter wereld kan de populaire Zuid-Koreaanse reeks bekeken worden. In Noord-Korea is Netflix, net als alle andere buitenlandse media, verboden. Toch vinden de inwoners van het land manieren om de reeks te bekijken. Al kan dat drastische gevolgen hebben.

Als je één van de meer dan 142 miljoen mensen bent die Squid Game gezien heeft via Netflix was dat natuurlijk makkelijk. Het enige wat je nodig had was een abonnement op de streamingdienst en je kon beginnen kijken. Maar niet overal is dat even gemakkelijk als hier.

Binnengesmokkelde USB-sticks

In Noord-Korea, dat nochtans het enige buurland van Zuid-Korea is, is het onmogelijk om Squid Game via Netflix te bekijken, aangezien Netflix daar niet werkt. Maar ook illegale downloads zijn in het land onmogelijk. Daarom moeten ze een veel moeilijkere manier gebruiken.

Een inwoner van het Noord-Koreaanse Pyongsong getuigde bij de Koreaanse afdeling van Radio Free Asia over de binnengesmokkelde versies van de populaire Netflixreeks. “Squid Game is het land binnengekomen via opslagapparaten zoals USB-sticks en SD-kaarten, die via boten het land binnengesmokkeld worden.”

“Herkenbaar voor Noord-Koreanen”

Hoewel de Noord-Koreanen dus heel wat moeite moeten doen om de reeks te bekijken, is deze voor velen wel herkenbaar. “De inhoud is vergelijkbaar met het leven van de hooggeplaatsten die in de Noord-Koreaanse hoofdstad wonen. Zij vechten elke dag een strijd op leven en dood uit in de vreemde valutamarkt. Ze zien in het plot van Squid Game parallellen met hun eigen realiteit. Ze kunnen namelijk op elk moment geëxecuteerd worden wanneer de overheid van mening is dat ze te veel verdienen. Daarbij worden ze gebruikt als voorbeeld voor anderen die te veel verdienen, terwijl de overheidsofficieren zelf enorm veel geld blijven verdienen.”

Maar daarnaast kunnen de armere Noord-Koreanen zich ook vinden in het verhaal van de Noord-Koreaanse vluchtelinge Sae-byeok/Speler 067 (Jung Ho-yeon) in Squid Game. Veel jonge Noord-Koreanen hopen namelijk ook om ooit het land te kunnen ontvluchten en een betere toekomst op te bouwen in Zuid-Korea.

Boetes, gevangenis- of doodstraf

Squid Game werd Noord-Korea binnengesmokkeld via USB-sticks en SD-kaarten, die vervolgens verder verspreid werden doorheen het land. Dit moest allemaal in het grootste geheim gebeuren, want in Noord-Korea staan er stevige straffen op het consumeren van entertainment uit Zuid-Korea. Daaronder vallen dus Zuid-Koreaanse films, series en muziek (K-pop).

In januari liet de Noord-Koreaanse overheid nog weten dat wie entertainment uit Zuid-Korea consumeert, daarvoor gestraft kan worden met een boete, gevangenis- of zelfs doodstraf. Wie twee uur naar een illegale film of serie kijkt, riskeert al meteen om voor drie jaar naar een strafkamp gestuurd te worden. Dat heeft tot gevolg dat meer dan 50 procent van de jongeren in deze kampen daar zitten omdat ze buitenlandse media geconsumeerd hebben.

Maar ook de ouders van kinderen die betrapt worden met Zuid-Koreaanse media, kunnen gestraft worden. Daarbij kunnen ze voor 15 jaar naar een strafkamp worden gestuurd. Wie betrapt wordt op het binnensmokkelen van verboden materiaal uit Zuid-Korea, de Verenigde Staten of Japan riskeert een levenslange gevangenisstraf. Als het om grote hoeveelheden gaat, kan het zelfs gaan om de doodstraf.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…