‘Squid Game’-maker legt uit: Dit was de moeilijkste scène om te filmen

Voor veel mensen heeft de Zuid-Koreaanse Netflixreeks Squid Game geen geheimen meer. De immens grote hit veroverde de hele wereld met een, op het eerste zicht, makkelijk concept: kinderspelletjes. Een aantal maanden na de release vertelt maker Hwang Dong-hyuk over hoe moeilijk het was om sommige scènes in te blikken.

De supermarkten zagen een immense groei in de verkoop van suiker om de typische koekjes te bakken. Ook Duolingo zag ongetwijfeld een boost in het aantal mensen dat Koreaans wou leren. Nu geeft een van de makers meer uitleg bij het succes van de serie. Hoewel kinderspelletjes dus relatief makkelijk zouden moeten zijn, gaf Hwang Dong-hyuk er met de hitserie toch een andere definitie aan: Squid Game is geen kinderspel.

Geniaal in zijn eenvoud

Toch is het juist die link naar het kinderspel dat de serie zo populair maakte dat het zelfs Bridgerton van de troon stootte. Hoe makkelijk het soms ook allemaal lijkt, zo moeilijk is het om het juist in beeld te brengen. Maker Hwang Dong-hyuk vertelde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter welke scène voor de cast en crew de lastigste was. Wat blijkt, het was het spel Red Light, Green Light dat op de set voor de meeste stress zorgde. “Het was het allereerste spel”, zei Dong-hyuk, “… en ook een van onze eerste dagen op de set. Het moest wel goed gaan, want het zou voor de eerste indruk zorgen bij het publiek. Het was dus zowel een uitdaging op fysiek als mentaal vlak. Maar de impact op de mensen was groot genoeg om hen geïnteresseerd te houden. Dat was fantastisch.”

Kleine fouten, grote cijfers

Het eerste spel zorgde er inderdaad voor dat het publiek bleef kijken. Meer nog, die bepaalde scène zorgde voor een nieuwe injectie in de popcultuur. De enge dodende pop werd ineens een van de meest voorkomende figuren op conventies en Halloween-feestjes en het deuntje was een cadeau voor menig producer, dj en TikTokker. Iedereen gaat los op alles wat met Squid Game te maken heeft.

Bron: Netflix

Toch is de reeks alles behalve perfect. Na de release kwamen al snel de schoonheidsfoutjes naar boven. Mensen deelden hun kijkervaringen op sociale media en kwamen zo tot de grappigste en meest gênante ontdekkingen. Slachtoffers die werden neergeschoten en kort nadien terug tot leven kwamen, deelnemers die ineens veranderen van man naar vrouw, een andere deelnemer die ouder bleek dan 100,… en zo ging het lijstje door.

Dat neemt niet weg dat Koreaanse fictie populairder is dan ooit. Netflix voegde ondertussen de films van maker Hwang Dong-hyuk toe aan de catalogus en ook een tweede seizoen van Squid Game is in aantocht.

Meer
Lees meer...