‘Squid Game’: De 5 meest geloofwaardige theorieën uit het eerste seizoen

De Zuid-Koreaanse topreeks Squid Game mag dan wel al meer dan een maand online staan, fans zijn nog lang niet uitgepraat over de Netflixserie. Zo doen er tientallen theorieën de ronde. Dit zijn volgens ons de 5 meest geloofwaardige.

1. Wie in het spelletje ddakji de rode kaart kiest, wordt een bewaker

Squid Game 2
Netflix

In de eerste aflevering van Squid Game krijgen we te zien hoe Gi-hun (Lee Jun-jae) gerekruteerd wordt door The Salesman (Gong Yoo) in het metrostation. Hij moet daarvoor een spelletje ddakji spelen tegen de verkoper. Daarbij krijgt hij de keuze of hij met blauw of rood wil spelen. Gi-hun kiest voor rood en krijgt daarna de kans om mee te spelen in Squid Game.

Volgens deze theorie is de keuze tussen de blauwe en de rode kaart belangrijk. Als Gi-hun hier de rode kaart zou hebben gekozen, had hij de kans gekregen om een bewaker te worden in het spel. Deze theorie wordt verder in de reeks versterkt. Wanneer er namelijk meerdere beelden getoond worden van de rekrutering van de andere deelnemers is te zien dat zij allemaal met de blauwe kaart spelen tegen The Salesman. We weten dus niet wat er gebeurt wanneer iemand de rode kaart kiest. Daardoor kan het dus dat de bewakers ook mensen met schulden zijn, die geld kunnen verdienen door als bewaker te werken bij het spel.

Squid Game 3
Netflix

2. De bewakers zijn deelnemers uit eerdere edities

Squid Game 4
Netflix

De tweede theorie heeft een andere verklaring voor de bewakers. Daarbij zouden dit oude deelnemers zijn. We weten natuurlijk al dat er maar één winnaar per jaar is, maar het kan natuurlijk goed zijn dat er in de eerdere edities van het spel ook gestemd werd om het spel stop te zetten. De spelers die dan niet terugkeerden, krijgen zo de kans om in een latere editie als bewaker te werken om toch hun schulden te kunnen afbetalen.

Deze theorie is geloofwaardig omdat je op die manier niet meer mensen moet betrekken bij het spel. De oude deelnemers kennen het spel al waardoor ze een veilige keuze zijn als bewaker. Doordat ze niet terugkeerden in hun editie, hebben ze nog altijd schulden. De job als bewaker zou hen daarbij dus uit de schulden kunnen helpen.

3. Il-nam is de vader van Gi-hun

Squid Game 5
Netflix

Een heel hardnekkige theorie is dat Il-nam (Oh Yeong-su) eigenlijk de vader is van Gi-hun. We komen tijdens het hele seizoen maar weinig te weten over de vader van Il-nam. En er zijn verschillende hints dat die mysterieuze vader Il-nam is.

De achternaam van Il-nam is Oh en de moeder van Gi-hun heet Oh Mal-soon. In aflevering 6 zegt Il-nam dat hij de buurt van het spel herkent. Ook Gi-hun zegt dat het lijkt op de buurt waar hij opgroeide. Het valt ook op dat Il-nam en Gi-hun dezelfde spelletjes speelden in hun jeugd. Iets wat dus mogelijk van vader op zoon is doorgegeven. Maar de beste hint naar deze theorie is de volgende dialoog tussen de twee. Wanneer Il-nam vraagt om chocolademelk in plaats van gewone koemelk zegt Il-nam: “Ik durf te wedden dat je als kind veel geslagen werd.” Gi-hun antwoordt vervolgens: “Hoe wist je dat?”, waarop Il-nam reageert met: “Mijn zoon werd ook veel geslagen. Hij was net zoals jij, vriend.”

4. Gi-hun was veilig omdat hij het vestje van Il-nam kreeg

Squid Game 1
Netflix

Deze theorie hangt mogelijk samen met de vorige, waarbij Il-nam zijn zoon wil beschermen. Maar kan ook los staan van de mogelijke familieband tussen te twee en gewoon het bewijs vormen dat Il-nam Gi-hun in vertrouwen neemt.

In aflevering 5 geeft Gi-hun zijn vestje aan Il-nam nadat die in z’n broek plast. Een aflevering later geeft Il-nam op zijn beurt zijn vestje aan Gi-hun met de woorden: “De mensen zullen op je neerkijken als je je vest niet draagt.” Dit zien mensen als een hint naar het vestje als beschermend schild. We weten ondertussen dat Il-nam de mastermind is achter het spel. Hij moest dus in veiligheid blijven tijdens zijn deelname. De bewakers hebben dus mogelijk de opdracht gekregen dat ze de speler met het nummer 001 moesten beschermen. Doordat Gi-hun nu dat vestje draagt, zou hij dus veilig zijn voor de bewakers.

5. Het vliegtuig van Gi-hun is gesaboteerd

Squid Game 6
Netflix

Het kwam voor veel kijkers als een verrassing dat Gi-hun (met z’n opvallende nieuwe kapsel) op het einde van het seizoen beslist om niet op het vliegtuig te stappen. Velen zien hierin een wraakpoging, maar er doet ook een andere theorie de ronde. Die theorie stelt dat Gi-hun op het einde besefte dat het vliegtuig dat hij zou nemen gesaboteerd is en dus zou neerstorten.

Hiervoor zijn opnieuw enkele aanwijzingen. In het gesprek dat Gi-hun heeft aan de telefoon wordt duidelijk dat de makers van het spel nog steeds perfect weten waar hij is en wat hij doet. Daarbij zegt de stem aan de andere kant van de lijn ook: “Stap op het vliegtuig. Het is voor je eigen bestwil.” Dat de makers van het spel zo graag willen dat Gi-hun opstapt, zou zo betekenen dat ze hem dood willen omdat hij mogelijk hun geheimen zal prijsgeven als hij in leven blijft.

Squid Game 7
Netflix

Deze theorie wordt ook versterkt door de realiteit. In 2010 is er namelijk een vliegtuig neergestort met het vluchtnummer 202, hetzelfde nummer als de vlucht van Gi-hun naar Los Angeles.

Heb jij nog een andere theorie? Laat hem ons dan zeker weten!

Bekijk hier 15 andere Zuid-Koreaanse topreeksen die terug te vinden zijn op Netflix. Of scrol eens door de lijst met onze 50 favoriete internationale reeksen.

Meer
Lees meer...