Na succes ‘Squid Game’: De 15 beste Zuid-Koreaanse reeksen op Netflix

Squid Game is de populairste Netflixreeks van het moment. Misschien is het de eerste Zuid-Koreaanse reeks die je zag en smaakt het nu naar meer. Daarom maken we je graag wegwijs in het aanbod aan Zuid-Koreaanse series dat Netflix ondertussen te bieden heeft. Dit zijn de 15 beste Zuid-Koreaanse reeksen op Netflix.

1. Sweet Home

De eerste reeks is er eentje voor de horrorliefhebbers. Sweet Home is namelijk geen reeks om alleen in het donker te bekijken (of juist wel als dat je ding is). We volgen de jonge Cha Hyun-soo (Song Kang) die na een familiedrama verhuist en voor de eerste keer alleen gaat wonen. Maar al snel wordt zijn wereld opnieuw door elkaar geschud en deze keer niet enkel die van hem. De wereld krijgt namelijk te maken met een monsterpandemie die als doel heeft de volledige wereldbevolking uit te roeien.

Sweet Home verscheen in december 2020 op Netflix en werd al snel een succes. De reeks werd zo de eerste van Zuid-Koreaanse bodem die de top drie in de Verenigde Staten. Daarnaast haalde de reeks ook de top 10 in 70 landen, waarvan acht keer de eerste plaats.

2. Extracurricular

Realistischer, maar daardoor niet minder spannend is Extracurricular. Daarin volgen we de student Oh Ji-soo (Kim Dong-hee). Hij is een van de beste studenten van zijn jaar, maar hij leidt een dubbelleven. Buiten de schooluren is Ji-soo namelijk een pimp om zo geld te verdienen aangezien hij vervreemd is van z’n familie. Ji-soo heeft een crush op z’n rijke en populaire medestudente Bae Gyu-ri (Park Ju-hyun) die zijn geheim ontdekt. Hij heeft geen andere keuze dan haar te laten meewerken in z’n “bedrijfje”, maar ze komen in de problemen wanneer de politie hen op de hielen komt te zitten.

Extracurricular verscheen in het voorjaar van 2020 en groeide uit tot een van de populairste Netflixreeksen in Zuid-Korea. Vooral de acteerprestaties van de (jonge) cast werden gelauwerd.

3. Vincenzo

Vincenzo is een Zuid-Koraanse mafiareeks. We volgen Park Joo-hyung (Song Joong-ki), die als achtjarig jongetje geadopteerd werd door een Italiaanse familie. In Italië werd hij lid van de mafia en wordt hij geadopteerd door Don Fabio, de leider van de Cassano-clan. Daarbij krijgt hij de nieuwe naam Vincenzo Cassano. Wanneer Don Fabio overlijdt, wordt de clan overgenomen door Paolo, zijn biologische zoon, en die doet er alles aan om Vincenzo te vermoorden. Die laatste vlucht daarom terug naar zijn geboorteplaats Seoul waar hij z’n zinnen heeft gezet op 1,5 ton goud die te vinden zou zijn in de kelder, maar da’s makkelijker gezegd dan gedaan.

De reeks verscheen begin dit jaar eerst op de Koreaanse televisie voor hij te vinden was op Netflix. Daarbij werd het een ongezien succes. Vincenzo staat zo op de tiende plaats in de best bekeken reeksen in de geschiedenis van de Zuid-Koreaanse televisie en daar zit de populaire hoofdrolspeler Song Joong-ki zeker ook voor iets tussen.

4. Kingdom

Kingdom is een historische reeks die zich afspeelt in de Koreaanse Joseon-dynastie. Het eerste seizoen van de reeks speelt zich af drie jaar na de Imjin-oorlog. We volgen daarbij kroonprins Lee Chang (Ju Ji-hoon) die z’n volk door een plaag moet helpen waarbij de doden terug tot leven komen. Maar ondertussen moet hij ook een politieke oorlog uitvechten na de dood van zijn vader.

Kingdom werd bijzonder goed onthaald, zowel bij de kijkers als bij de critici. Vooral de originele benadering van het zombiegenre werd daarbij gelauwerd. De reeks telt ondertussen al twee seizoenen en een extra prequelaflevering, Ashin of the North.

5. Stranger

https://youtu.be/ALyNBxgftRI

Stranger is een Zuid-Koreaanse misdaadreeks die niet moet onderdoen voor de Scandinavische misdaadreeksen. De hoofdrol is weggelegd voor Cho Seung-woo, die de rol van Hwang Si-mok speelt. Hij is een agent die hypersensitief is voor bepaalde geluidsfrequenties. Nadat hij hieraan geopereerd werd, is hij z’n gevoel voor empathie verloren en z’n sociale vaardigheden. Wanneer hij een moordzaak moet oplossen komt hij in contact met agente Han Yeo-jin (Bae Doona). Het duo werkt samen om de zaak op te lossen, maar die zaak blijkt ingewikkelder te zijn dan eerst gedacht en brengt het duo in contact met een corruptiezaak.

Stranger telt ondertussen al twee seizoenen die zowel in Zuid-Korea als in verschillende andere landen over de wereld enorm in de smaak vielen.

6. Vagabond

Een ander mysterie krijgen we in Vagabond. Die reeks volgt Cha Dal-gun (Lee Seung-gi), een stuntman. Hij zorgt voor zijn neefje Cha Hoon (Moon Woo-jin) nadat die z’n ouders verloor. Na een ruzie beslist Cha Hoon om alleen naar Marokko te reizen. Maar het vliegtuig waarop Hoon zat stort neer, waarbij alle 211 inzittenden om het leven komen. Wanneer Dal-gun naar Marokko reist om de begrafenis van de slachtoffers bij te wonen, ziet hij een man die te zien was in een video die Hoon stuurde vanop het vliegtuig en die zogenaamd overleden is. Dal-gun ontdekt dat de crash geen ongeluk was en probeert te ontdekken wat er echt aan de hand is. Daarvoor schakelt hij de hulp in van de ambitieuze Go Hae-ri (Bae Suzy) van de Nationale Inlichtingendienst om de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Vagabond is een razend spannende reeks, waarbij je samen met de hoofdpersonages op zoek gaat naar de waarheid. En die is veel duisterder dan het op het eerste zicht lijkt.

7. Mr. Sunshine

Wie Squid Game gezien heeft, zal in Mr. Sunshine alvast één bekend gezicht aantreffen. De hoofdrol in de reeks is namelijk weggelegd voor Lee Byung-hun, aka de Front Man uit Squid Game. In Mr. Sunshine speelt hij Choi Yoo-jin/Eugene Choi, die als slaaf werd geboren in Joseon, maar vluchtte naar de Verenigde Staten en daar bij de marine aan de slag ging. Eugene keert voor een missie terug naar Korea waar hij verliefd wordt op Go Ae-shin (Kim Tae-ri) een lid van de Koreaanse burgermilitie. De reeks combineert het liefdesverhaal van de twee met het historische verhaal van de Japanse bezetting van Korea in het begin van de 20ste eeuw.

Mr. Sunshine is een van de populairste series in de geschiedenis van de Zuid-Koreaanse televisie. De reeks viel meermaals in de prijzen in eigen land en wordt ook internationaal geprezen omdat het een blik geeft op de sterke vrouwen in de Zuid-Koreaanse geschiedenis.

8. Chief of Staff

Nog zo’n bekend gezicht voor Squid Game-kijkers valt te spotten in Chief of Staff. Daarin speelt namelijk Lee Jung-jae (Gi-hun uit Squid Game) de hoofdrol. Lee kruipt voor deze reeks in de huid van Jang Tae-joon, een ambitieuze politicus. Hij werkt als chief of staff bij de Nationale Vergadering, maar zijn ambities liggen nog hoger. Hij wil iets doen het corrupte politieke systeem en daarvoor moet hij samenwerken met zijn politieke rivale Kang Seon-yeong (Shin Min-a).

Deze reeks vormde de terugkeer van Lee Jung-jae naar het kleine scherm en was ook zijn laatste grote rol voor zijn hoofdrol in Squid Game.

9. D.P.

D.P. staat voor Deserter Pursuit en dat is de taak die Ahn Joon-ho (Jung Hae-in) en Han Ho-yul (Koo Kyo-hwan) voorgeschoteld krijgen. Zij vormen een team van de Koreaanse militaire politie dat soldaten moet opsporen die vanuit het leger gevlucht zijn en zo hun legerdienst proberen te ontlopen. De reeks geeft een interessante inkijk op de verplichte legerdienst in Zuid-Korea.

De Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband klaagde onlangs Netflix aan voor de enorme stijging van het internetvebruik door de populariteit van hun streamingdienst. Daarbij ging het niet enkel over het succes van Squid Game, maar ook dat van D.P. dat in augustus van dit jaar verscheen.

10. When The Camellia Blooms

When the Camellia Blooms volgt Oh Dong-baek (Gong Hyo-jin), een alleenstaande moeder die met haar zoontje Pil-gu (Kim Kang-hoon) naar Ongsan verhuist en daar een café met de naam Camellia opent. Zes jaar later heeft ze nog steeds datzelfde café en probeert ze nog steeds haar plekje te vinden in het kleine stadje waar iedereen iedereen kent. Ze leert zo ook de jonge agent Hwang Yong-sik (Kang Ha-neul) kennen die verliefd wordt op Dong-baek. Maar ondertussen keert ook de vader van haar zoontje, de rijke en bekende baseballspeler Kang Jong-ryul (Kim Ji-seok), terug in haar leven. De love triangle wordt ondertussen verstoord door een seriemoordenaar die Dong-baek heeft uitgekozen als z’n volgende slachtoffer.

De reeks vormt de interessante combinatie van een typische romantische K-drama en een spannende thriller. Door die combinatie wist When the Camellia Blooms heel wat kijkers te lokken in Korea zelf waar het ook tientallen prijzen mocht ontvangen.

11. Memories of the Alhambra

De volgende Koreaanse reeks speelt zich voornamelijk af in Spanje. Memories of the Alhambra gaat over Yoo Jin-woo (Hyun Bin), de CEO van een investeringsbedrijf dat gespecialiseerd is in optische apparaten. Hij wordt uitgenodigd door Jung Se-joo (Park Chan-yeol, voor de K-popfans: ja, die van EXO) in Granada in Spanje, waar hij z’n AR-spel over de middeleeuwse gevechten van het Alhambra verder wil toelichten. Maar wanneer Jin-woo in Spanje aankomt, is Se-joo verdwenen. Hij ontmoet er wel z’n oudere zus Jung Hee-joo (Park Shin-hye), met wie hij op zoek gaat naar Se-joo. Tijdens die zoektocht beginnen de echte wereld en die van het spel steeds meer in elkaar over te lopen.

De reeks viel enorm in de smaak in Zuid-Korea zelf maar werd ook internationaal gelauwerd door de indrukwekkende grafische effecten en het hedendaagse plot.

12. Crash Landing On You

Diezelfde Hyun Bin kan je ook aan het werk zien in Crash Landing On You, die door heel wat fans van K-drama’s gezien wordt als de beste in het genre. En dat is niet zomaar. Crash Landing On You schept een beeld van de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Korea verpakt in een romantische verhaal. Yoon Se-ri (Son Ye-jin) is een rijke Zuid-Koreaanse zakenvrouw die het imperium van haar vader zal overnemen, iets waar haar halfbroers en stiefmoeder het niet mee eens zijn. Maar wanneer ze op een dag gaat paragliden, komt ze in een storm terecht en belandt ze in de gedemilitariseerde zone op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Ze wordt onderschept door Kapitein Ri Jeong-hyeok (Hyun Bin) die besluit om haar – ook al mag dat niet – onderdak te bieden en haar te helpen om terug te keren naar Zuid-Korea. Maar de grens oversteken is allesbehalve makkelijk.

Binnen Korea werd Crash Landing On You geprezen voor de realistische voorstelling van Noord-Korea. Daarvoor deden de makers dan ook heel wat research. Ze schakelden zo de hulp in van Kwak Moon-wan, die wegvluchtte uit Noord-Korea, nadat hij er voor het leger had gewerkt. Hij werkte als adviseur voor de makers om hen inside informatie te geven over het leven in Noord-Korea. Verschillende Noord-Koreaanse vluchtelingen bevestigden ook dat de voorstelling van het land realistisch en waarheidsgetrouw was. Het enige aspect waarover kritiek kwam, was dat de voedseltekorten waarmee de inwoners van Noord-Korea te maken krijgen, maar weinig aan bod kwamen.

13. SKY Castle

In SKY Castle krijgen we een blik op het leven van de allerrijksten in Zuid-Korea. Zij proberen hun familie aan de top te krijgen en daar te houden en daarvoor durven ze over lijken te gaan. De reeks volgt een groep huisvrouwen die in het luxueuze stadsdeel SKY Castle wonen. De naam SKY Castle is een verwijzing naar de drie topuniversiteiten in Zuid-Korea: Seoul National University, Korea University en Yonsei University. Dat zijn dan ook de universiteiten waar ze hun kinderen willen binnen krijgen.

SKY Castle is een satire en is tegelijkertijd een vorm van maatschappijkritiek over het competitieve Koreaanse systeem waarmee bepaald wordt naar welke universiteit je kan gaan. Daarvoor moeten Zuid-Koreaanse tieners één test afleggen waarvan het resultaat bepaalt waar je kan starten.

14. Start-Up

Start-Up speelt zich af in een fictieve Koreaanse Silicon Valley, genaamd Sandbox. Daar volgen we verschillende jonge mensen die succesvolle start-ups uit de grond willen stampen. De hoofdrol is weggelegd voor Bae Suzy die de rol van Seo Dal-mi speelt. Zij heeft de ambitie om de Koreaanse Steve Jobs te worden. Ze komt uit een lagere klasse maar heeft zich weten op te werken tot de positie waar ze nu staat. Op een dag ontmoet ze Nam Do-san (Nam Joo-hyuk). Hij is de oprichter van Samsan Tech, maar zijn bedrijf doet het de afgelopen jaren niet al te best. Dal-mi denkt dat hij haar eerste liefde is en daarin ziet Do-san zijn kans om opnieuw succesvol te worden.

De reeks werd een succes in Korea en viel ook op Netflix in de smaak in andere landen. Omdat het hier opnieuw gaat om een romantisch verhaal waarbij er ook een andere verhaallijn (die over hoe start-ups tot stand komen) komt kijken, wist de reeks veel mensen te bekoren.

15. Itaewon Class

Itaewon Class volgt Park Sae-ro-yi (Park Seo-joon). Nadat hij z’n vader verliest, probeert Sae-ro-yi diens dood te wreken door Jang Geun-won (Ahn Bo-hyun) in elkaar te slaan. Omdat Geu-won de oudste zoon is van Jang Dae-hee (Yoo Jae-myung), de oprichter van de oppermachtige Jangga Group, belandt Sae-ro-yi in de gevangenis. Wanneer hij daar na drie jaar vrijkomt heeft hij een duidelijk doel voor ogen: de Jangga Group kapot maken. Dat wil hij doen door z’n eigen groep te starten. Hij begint klein, met een restaurant Dan Bam in het hippe Itaewon in Seoul.

Itaewon Class wordt gedragen door het acteerwerk van Park Seo-joon, die het mysterieuze en gelaagde personage van Park Seo-ro-yi perfect neerzet. Park Seo-joon had ook een klein rolletje in Parasite en zal binnenkort te zien zijn in de nieuwste film van Captain Marvel.

Toch niet je ding gevonden bij deze Zuid-Koreaanse series, kijk dan hier naar onze algemene top 50 met de beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...