Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband klaagt Netflix aan over te veel trafiek sinds ‘Squid Game’

De populariteit van Squid Game kan Netflix wel eens enkele miljoenen kosten. De reeks is namelijk zo populair dat de Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband z’n verbruik zag stijgen naar onbekende hoogtes, terwijl Netflix voorlopig niets betaalt aan de provider. En daar wil het nu iets aan veranderen.

De Netflixreeks Squid Game is overal ter wereld razend populair. En de hype is misschien wel het grootst in thuisland Zuid-Korea. Daar haalt de reeks zoveel trafiek naar Netflix dat de streamingdienst een rechtszaak aan z’n been heeft.

27,2 miljard won

SK Broadband eist dat Netflix zo’n 27,2 miljard won (zo’n 20 miljoen euro) betaalt voor de stijging in het gebruik van het Zuid-Koreaanse internet. Sinds mei 2018 steeg het verbruik van 50 Gb per seconde naar 1.200 Gb per seconde en dat terwijl de streamingdienst niet betaalt. Een groot deel van die stijging schrijft SK Broadband toe aan de populariteit van Squid Game en P.D., een actieserie over de militaire politie die in Zuid-Korea lange tijd op één stond in de top 10 van de streamingdienst.

De eis van SK Broadband komt niet helemaal uit de lucht gevallen. Netflix betaalt namelijk wel aan verschillende andere internetproviders over de hele wereld. Het doet dat omdat Netflix verantwoordelijk is voor heel wat van het landelijke internetverbruik. In Zuid-Korea is Netflix zo de op één na grootste verbruiker van het internet. Daarbij moet het enkel YouTube voor laten. Toch betalen zowel Netflix als YouTube niet voor het internetverbruik in het Aziatische land. Andere bedrijven, waaronder Amazon, Apple en Facebook, doen dat wel.

In een statement aan TechCrunch reageerde Netflix al op de aanklacht. “We zullen de klacht die SK Broadband ons stuurde bekijken. Ondertussen proberen we een open dialoog te creëren en manieren te vinden om samen te werken met SK Broadband zodat er een naadloze streaming ervaring verzekerd kan worden voor onze gedeelde gebruikers.”

Bekijk hier nog eens de trailer van Squid Game:

Lees ook:

Meer
Lees meer...