Left Right
scrollTop top

Noorse voetballers protesteren voor interland tegen WK in Qatar


Noorse nationale voetbalploeg Haaland Odegaard
© Isopix

De spelers van de Noorse nationale voetbalploeg hebben gisteren voor hun interland tegen Gibraltar geprotesteerd tegen het Wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar. Dat land schendt op grote schaal de mensenrechten en ligt dus onder vuur als gastland voor het WK. De Noorse spelers droegen voor de match een T-shirt met de boodschap “Mensenrechten – Op en naast het veld”.

Al van bij de verkiezing van Qatar als gastland voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2022 meer dan tien jaar geleden is er kritiek op die keuze. Niet alleen heeft het land geen grote voetbalgeschiedenis en is het klimaat er ongeschikt voor een tornooi in de zomer, ook op het vlak van mensenrechten zijn er heel wat vragen te stellen. Ondertussen is duidelijk geworden dat Qatar zijn verkiezing deels kreeg door leden van de Wereldvoetbalbond FIFA om te kopen.

Boycot?

Toch gaat het WK in 2022 in principe nog altijd door in Qatar en blijft het land de mensenrechten aan zijn laars lappen. Dat laatste gebeurt in grote schaal bij de bouw van de stadions voor het WK voetbal. Gastarbeiders moeten daarvoor in erbarmelijke omstandigheden werken aan een hongerloon. In totaal zouden daarbij al minstens 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen.

De kritiek op gastland Qatar groeit dan ook in steeds meer landen. Nergens klinkt die kritiek echter luider dan in Noorwegen. Topclub Tromsø vroeg enkele weken geleden aan de Noorse voetbalbond (NFF) om het WK in Qatar in 2022 te boycotten. Later deze week komt de NFF samen om over deze vraag te spreken.

“Mensenrechten – Op en naast het veld”

De spelers van de Noorse nationale ploeg maakten gisteren alvast duidelijk dat zij de schending van de mensenrechten in Qatar veroordelen. Voor de wedstrijd had de Noorse kapitein Martin Ødegaard al aangegeven dat de spelers een actie gepland hadden. Uiteindelijk droegen alle spelers voor de wedstrijd een T-shirt met de boodschap “Mensenrechten – Op en naast het veld”.

“Het gaat erom druk uit te oefenen op de FIFA om nog steviger te zijn tegen de autoriteiten in Qatar en strengere eisen op te leggen”, zei trainer Ståle Solbakken over de actie die door de spelers zelf bedacht zou zijn. Noorwegen won zijn WK-kwalificatiewedstrijd overigens eenvoudig met 0-3.

Reactie FIFA

Achteraf reageerde de FIFA op de actie van de Noorse spelers. “FIFA gelooft in de vrijheid van meningsuiting en in de kracht van voetbal als een kracht ten goede. De FIFA zal geen disciplinaire procedure openen met betrekking tot deze zaak”, liet een woordvoerder weten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428