Nu ze ook officieel in het land is: zo haal je griep of een verkoudheid uit elkaar

Het is officieel: de griep is in het land. Wie te maken heeft met griepsymptomen, krijgt de raad om vijf dagen thuis te blijven, om verdere verspreiding te voorkomen. Op die manier zouden er 75 procent minder griepgevallen zijn. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een gewone verkoudheid of met griepsymptomen? En hoe pak je het aan?

Zo herken je de griep

De griep en een gewone verkoudheid treffen allebei de luchtwegen, maar ze worden veroorzaakt door verschillende virussen. Omdat de symptomen gelijkaardig zijn, is het vaak moeilijk om ze uit elkaar te halen. In het algemeen is de griep erger dan een gewone verkoudheid en zijn de symptomen intenser. Bovendien kan een griep ook leiden tot ernstigere aandoeningen, zoals een longontsteking.

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor de griep.

– Koorts

Het grootste verschil met een gewone verkoudheid is de koorts. Bij een verkoudheid zal je lichaamstemperatuur normaal niet boven 38 graden Celsius stijgen, maar bij griep wel. De koorts zal samen opkomen met de andere symptomen.

– Hoofdpijn

Een verkoudheid kan af en toe wel samengaan met hoofdpijn, maar dat is zeker niet altijd zo. De meeste grieppatiënten daarentegen hebben wel last van hoofdpijn.

– Vermoeidheid

Ook vermoeidheid kan soms optreden bij een verkoudheid. Bij de griep is dat nagenoeg altijd het geval. Bovendien kunnen we aan het begin van de griepuitbraak zelfs spreken van uitputting: vaak slapen patiënten de hele dag. De vermoeidheid kan bij griep ook twee tot drie weken blijven aanslepen.

– Hoest

Ook een hoest kan in beide gevallen voorkomen, maar er is toch een verschil. Bij een verkoudheid heb je te maken met een matige hoest, die meestal vrij droog is. Bij griep kan de hoest veel erger worden.

– Pijnlijke spieren

Een verkoudheid kan wel wat pijn aan de spieren veroorzaken, maar verder gaat het niet. Bij griep is die spierpijn bijna altijd aanwezig en kan het ook vrij ernstig worden.

– Maagproblemen

Sommige grieppatiënten kunnen ook maag- en darmproblemen hebben, zoals diarree en braken. Bij een verkoudheid gebeurt dat niet.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock

Zo herken je een verkoudheid

Een verkoudheid begint meestal met een zere keel, wat overgaat na een dag of twee. Daarna volgen een verstopte of lopende neus, snot en een hoest, ongeveer na vier tot vijf dagen. Bij volwassenen is er meestal geen sprake van koorts, maar kinderen kunnen er wel last van hebben. De symptomen van een verkoudheid duren ongeveer een week. Tijdens de eerste drie dagen is er risico op besmetting van anderen.

Soms wordt een verkoudheid ook verward met hooikoorts of een infectie aan de sinussen. Als de symptomen snel opkomen en geleidelijk aan verdwijnen, dan is het meestal een verkoudheid. Als het na een week nog niet beter is, dan is de kans groter dat je te maken hebt met een allergie. Raadpleeg bij twijfel een dokter.

Shutterstock

Zo kan je de symptomen verzachten

Naast medicijnen zijn er ook een aantal natuurlijke middelen om de symptomen van een verkoudheid of een griep te verzachten. Enkele tips:

– Drink voldoende

De griep kan je lichaam dehydreren, zeker als je moet braken of diarree hebt. Zorg er dus voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt: water, fruitsap, thee of (kippen)soep zijn goeie opties. Cafeïne is geen goed idee, omdat dat urineafdrijvend kan zijn. Als je last heb van misselijkheid, neem je kleine slokjes.

– Rust

Luister naar je lichaam en neem voldoende rust. Die klusjes kunnen echt wachten. Let er ook op dat je ’s nachts minstens 8 uur slaapt.

– Stoom

Dat kan je doen door een warme, stomende douche te nemen, eventueel verschillende keren per dag. Je kan ook een kom vullen met heet water en eucalyptusolie, die afdekken met een handdoek en daaronder gedurende 30 seconden diep inademen. Dat zou je luchtwegen moeten openen.

– Kersenpitkussen

Een kersenpitkussentje of een warmtekompres kunnen je spierpijn verzachten. Een warm, vochtig doekje op je voorhoofd helpt dan weer tegen hoofdpijn.

– Zout water

Gorgelen met water en een eetlepel zout kan het slijm achterin je keel doen oplossen. Zeker als je de hele dag moet liggen, kan je daar last van hebben.

– Honing

Een eetlepel honing kan je hoest verzachten. Probeer het zeker als je ’s nachts moeilijk in slaap kunt vallen door je hoest.

Meer
Lees meer...