Olympische Spelen: Britse sprinter CJ Ujah is eerste medaillewinnaar van Tokyo2020 die positief test op doping

Sprinter Chijindu ‘CJ’ Ujah heeft tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Tokio een positieve dopingtest afgeleverd en is voorlopig geschorst. De 27-jarige Brit testte positief op twee verboden stoffen nadat hij op de 4 x 100 meter estafette een zilveren medaille had gewonnen met Team GB. Als de schorsing van Ujah bevestigd wordt, moet het Britse estafetteteam zijn medailles inleveren.

“Het staal van Chijindu Ujah werd door de International Testing Agency (ITA) verzameld tijdens een in-competitie anti-dopingcontrole op 6 augustus 2021 in Tokio, Japan, na de finale van de 4 x 100 meter estafette van de voorbije Olympische Spelen Tokyo2020. Het resultaat is door het WADA-geaccrediteerde laboratorium van Tokio gerapporteerd op 8 augustus 2021″, schrijft ITA in zijn persmededeling.

SARM

De twee verboden stoffen (Ostarine and S-23) die bij Ujah zijn gevonden maken deel uit van een nieuwe klasse geneesmiddelen die Selectieve Androgeenreceptormodulatoren (SARM) worden genoemd. Ze hebben een gelijkaardige werking als anabole steroïden, maar zouden minder negatieve bijwerkingen hebben omdat ze zich binden aan hormoonreceptoren in specifieke delen van het lichaam. In 2008 voegde het Wereldantidopingagentschap (WADA) alle SARM’s toe aan de lijst van verboden stoffen.

Ostarine, ook gekend als Enobosarm of MK-2866, wordt gebruik om spiergroei te bevorderen. Ook S-23 (of LGD-4033) heeft een gelijkaardig effect. Het richt zich op spier- en botweefsels en bevordert spiergroei en botgezondheid. Beide middelen zijn nog maar een goede tien jaar verkrijgbaar waardoor er dus nog niets geweten is over eventuele gevolgen op lange termijn. Toch zijn ook in het verleden al door andere sporters als prestatiebevorderend middel gebruikt.

Verliest Team GB zilveren medailles?

CJ Ujah heeft wel nog het recht om een analyse van zijn B-staal te vragen. Als hij dat weigert of het B-staal bevestigt de positieve test – iets wat zo goed als altijd het geval is – zal zijn zaak moeten voorkomen bij de antidopingdivisie van het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Daar krijgt de atleet, als hij dat wil, de kans om zijn zaak te verdedigen. In dit geval moet hij proberen verklaren en bewijzen hoe beide stoffen zonder zijn medeweten in zijn lichaam zijn terechtgekomen.

Als het CAS Chijindu Ujah uiteindelijk schuldig bevindt aan het overtreden van de antidopingregels, zullen zijn resultaten op de Olympische Spelen geschrapt worden. Daardoor zal niet alleen hijzelf, maar ook zijn drie ploeggenoten van de 4 x 100 meter estafette hun zilveren medailles moeten inleveren. Canada schuift in dat geval door naar zilver en China krijgt zo het brons in de schoot geworpen.

Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty en Nethaneel Mitchell-Blake met hun zilveren medailles van de 4 x 100 meter estafette op de Olympische Spelen in Tokio – Bron: Kirby Lee/USA TODAY Sports/Sipa USA/Isopix

Vierde dopinggeval op Tokyo2020

Chijindu ‘CJ’ Ujah is al de vierde atleet die tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Tokio betrapt is op het overtreden van de antidopingregels. Eerder liepen ook al 1.500 meter-loper Sadik Mikhou (Bahrein), sprinter Mark Otieno Odhiambo (Kenia) en kogelstoter Benik Abramyan (Georgië) tegen de lamp. Bij hen was het resultaat van hun positieve dopingtest echter al bekend voor ze konden proberen een medaille te winnen in hun discipline.

Lees ook: Nog nooit wonnen zoveel landen een medaille als tijdens de afgelopen Olympische Spelen

Meer
Lees meer...