Olympische Spelen in Parijs 2024: openingsceremonie gaat zonder Russische en Wit-Russische atleten door

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte dinsdag bekend dat de Russische en Wit-Russische atleten niet deelnemen aan de openingsceremonie. Deze atleten mogen meedoen aan de Spelen zonder vlaggen, emblemen of volksliederen van hun land. Daardoor zijn ze Individuele Neutrale Atleten (AIN’s). Ze mogen niet aan de parade van de delegatieteams meedoen, juist omdat ze individuele atleten zijn. Ze krijgen wel de gelegenheid om het evenement mee te maken.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nogmaals bevestigd dat Russische en Wit-Russische atleten ook deze keer niet mogen deelnemen aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Dat komt omdat de atleten uit die landen nog steeds meedoen als Individuele Neutrale Atleten (AIN’s) en enkel zo kans maken op een medaille. Omdat de atleten dus zonder vlag deelnemen, krijgen ze ook geen plek in de ceremonie waar elk land trots zijn deelnemers voorstelt. Het is niet de eerste keer dat atleten uit beide landen onder een onafhankelijke vlag moeten strijden om de winst.

Dit scenario van de openingsceremonie werd al eens eerder gebruikt. Toen gold dat voor onafhankelijke atleten van het voormalige Joegoslavië die in 1992 mee wilden doen aan de Olympische Spelen in Barcelona. Momenteel is er nog geen beslissing genomen over de slotceremonie.

AIN’s

De Individuele Neutrale Atleten (AIN’s) zijn atleten met een Russisch of Wit-Russisch paspoort. Ze voldoen aan de eisen om deel te mogen nemen aan de Spelen en het bestuur heeft dan ook een vlag en een volkslied, zonder tekst, voor deze deelnemers goedgekeurd. Als een AIN-atleet een medaille wint, tijdens de Spelen, wordt die niet weergegeven op de medailletabel van het Nationaal Olympisch Comité. Daarnaast wordt de AIN-vlag en het AIN-lied gebruikt tijdens de overwinningsceremonie.

De atleten mogen niet deelnemen onder de vlag of naam van hun land, omdat de oorlog in Oekraïne blijft doorgaan. Ze moeten, net zoals de andere atleten, voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. De Teams van Russische en Wit-Russische atleten komen niet in aanmerking. Atleten die de oorlog tegen Oekraïne actief steunen, komen ook niet meer in aanmerking.

Openingsceremonie 2024

De openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs gaat door langs de rivier de Seine. Er worden 104.000 toeschouwers verwacht langs de Seine en ook nog 220.000 op de verhoogde wegen langs het zes kilometer lange stuk van de rivier waar het evenement zal plaatsvinden. Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei ook dat ze de bezoekersaantallen hebben gehalveerd om veiligheidsredenen. Daarbij voegde hij er wel aan toe dat het niet om een terroristische dreiging ging. Eerder deze maand zei het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) dat Russische en Wit-Russische Paralympische atleten niet deelnemen aan hun Openingsceremonie op 28 augustus.

Meer
Lees meer...