Olympische Spelen in Tokio verbieden alcohol op alle locaties

De verkoop en consumptie van alcohol op alle locaties van de Olympische Spelen in Tokio in Japan zullen tijdens het volledige sportevenement verboden zijn. Dat heeft de organisatie zojuist beslist nadat daarover publieke verontwaardiging was ontstaan.

Japan doet er alles aan zodat de Olympische Spelen komende zomer in hun hoofdstad Tokio kunnen doorgaan. De derde golf begint er stilaan enigszins onder controle te komen, al worden in het land gemiddeld nog steeds meer dan 1.400 besmettingen per dag vastgesteld, waarvan zo’n 400 in de regio rond de hoofdstad.

Afgelopen maandag versoepelde Tokio eindelijk de noodtoestand en de geldende coronamaatregelen . Zo werd de ban op alcohol in de horeca opgeheven, al blijven er strenge beperkingen van kracht. Inwoners van Tokio mogen nu alleen of met één andere persoon gedurende maximaal 90 minuten tussen 11 en 19 uur drinken in bars en restaurants.

Voorkeursbehandeling

De verbazing bij de inwoners van Tokio was dan ook groot toen begin deze week in Japanse media verscheen dat Asahi Breweries, een belangrijke sponsor van de Olympische Spelen, van plan was om bezoekers alcohol te laten te drinken tijdens hun bezoek aan de sportwedstrijden. Die voorkeursbehandeling voor de Spelen kon maar op weinig begrip rekenen.

Onder druk van de publieke opinie beslist de organisatie daarom om alcohol toch op alle locaties van de Olympische Spelen volledig te verbieden. Alcohol zal nergens verkocht worden en bezoekers mogen het ook niet zelf meenemen naar binnen. “Op advies van experts heeft het organisatiecomité besloten geen alcoholische dranken te verkopen en te laten drinken op de locaties om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, zei Seiko Hashimoto, voorzitter van het organisatiecomité van Tokyo2020, op een persconferentie. Hij voegde er volgens Business Insider aan toe dat sponsor Asahi Breweries aan boord is met de beslissing.

Toeschouwers toegelaten

Begin deze week kreeg de organisatie van de Olympische Spelen ook al kritiek. Toen werd namelijk beslist om binnenlandse fans toe te laten tot 50 procent van de capaciteit van de locatie voor een maximum van 10.000 toeschouwers. Openbare kijkplaatsen zijn dan weer wel verboden.

Meer
Lees meer...