“Trump liet iemand anders zijn toelatingsexamen doen”, onthult nicht van president in nieuw boek

Mary Trump (55), de nicht van de Amerikaanse president, haalt in haar boek fors uit naar Donald Trump. Ze noemt haar oom een “gevaarlijke narcist” voor wie “het nooit genoeg was”. Toen de president op de middelbare school zat, liet hij zijn toelatingsexamen voor verdere studie door iemand anders afleggen, die hij daarvoor goed betaalde. Zo melden Amerikaanse media die alvast een exemplaar hebben mogen lezen.

Mary Trump boek
Mary Trump (ISOPIX)

Het boek heet Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man (Te veel en nooit genoeg: hoe mijn familie de gevaarlijkste man ter wereld heeft gecreëerd) en wordt volgende week, op 14 juli gepubliceerd. Verschillende leden van de familie Trump, waaronder de jongere broer van de president, hebben nog geprobeerd de publicatie tegen te houden. Mary tekende namelijk bijna twintig jaar geleden een vertrouwelijkheidsclausule tijdens een conflict over de erfenis van Fred Trump, de vader van Donald Trump. Een rechter in New York besloot echter dat de uitgever hierdoor in elk geval niet is gebonden, en het boek dus mag publiceren.

Trauma’s en contact met moeder kwijtgeraakt

De Britse krant The Guardian merkt op dat Donald Trump als kind getraumatiseerd raakte toen hij een tijd lang het contact met zijn moeder kwijtraakte, omdat die te kampen had met gezondheidsproblemen. Daarmee waren de kinderen overgeleverd aan hun vader, de vastgoedmagnaat Fred Trump die in 1999 overleed. Mary omschrijft deze man als een “goed functionerende sociopaat” en komt met details over zijn grofheid, pestgedrag, antisemitisme, seksisme en xenofobie. “Na minstens een jaar door zijn moeder te zijn verlaten, en toen zijn vader niet voldeed aan zijn behoefte om zich veilig, geliefd, gewaardeerd of erkend te voelen, leed Donald de ontberingen die hem voor de rest van zijn leven zouden tekenen.”

Trump
President Donald Trump en First Lady Melania Trump. (EPA)

Volgens Mary Trump hebben deze verwaarlozing en jeugdtrauma’s het wereldbeeld van de 45ste president van de Verenigde Staten gevormd. Donald was altijd bang om te worden afgekeurd door zijn vader Fred. “Door Donalds toegang tot zijn gevoelens te beperken, en hem te leren dat veel van zijn gevoelens onacceptabel waren, beschadigde Fred zijn zoons kijk op de wereld”, aldus Mary Trump, die klinisch psychologe is.

Narcist en gebrek aan empathie

“Dit gaat veel verder dan gewoon narcisme”, schrijft ze over haar 74-jarige oom. “Donald is niet simpelweg zwak, zijn ego is een kwetsbaar iets dat elk moment moet worden versterkt omdat hij diep vanbinnen weet dat hij niets is van wat hij beweert te zijn.” Volgens Mary Trump gebruikt de president zijn adviseurs enkel en alleen om zijn ego en impulsen te voeden.

Mary is overigens de dochter van Fred Trump Jr., de oudste broer van de president. Deze overleed in 1981, aan de gevolgen van alcoholisme. Op de avond van zijn dood werd hij door de familie in zijn eentje naar het ziekenhuis gestuurd, schrijft Mary. Donald Trump ging die avond naar de film, voegt ze er fijntjes aan toe.

“Hij heeft bedriegen omarmd als een manier van leven”

President Trump is trots op het feit dat hij studeerde aan de prestigieuze Wharton Business School, dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit van Pennsylvania. Volgens zijn nicht blijkt nu dat hij daar terecht kwam door vals te spelen. “Hij heeft bedriegen omarmd als een manier van leven.”

Trump and Pence
Donald Trump naast vicepresident Mike Pence. (EPA)

“Donald maakte zich zorgen dat zijn schoolcijfers te laag waren om toelating te krijgen tot de universiteit. Daarom betaalde hij Joe Shapiro, een klasgenoot die de reputatie had een goede student te zijn, om het toelatingsexamen in zijn naam af te leggen. Iets wat in die tijd veel gemakkelijker ging omdat databanken en elektronische identiteitskaarten nog niet bestonden.”

Het boek Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man werd al zo veel besteld dat de uitgever Simon & Schuster de oorspronkelijke publicatie met twee weken vervroegde.

Meer
Lees meer...