“Onvergeeflijk en sadistisch”: babydolfijn Origi overleden in Boudewijn Seapark

Boudewijn Seapark schreeuwde het vorige week van de daken: er was een nieuw dolfijntje geboren en dat had de naam Origi gekregen. Het kalf is ondertussen overleden, de doodsoorzaak is onbekend. Dierenrechtenorganisatie Bite Back eist dat het “sadistische” kweekprogramma onmiddellijk wordt stopgezet. 

De 8 dagen oude Origi stopte dinsdagavond plots met zwemmen en hoewel mama Roxanne haar baby nog naar het wateroppervlak probeerde te duwen, stierf het diertje. “Dolfijnen worden zonder immuniteit geboren, waardoor elke bacterie die ze binnenkrijgen dodelijk kan zijn”, vertelde hoofdtrainer Sander Van der Heul aan VTM NIEUWS. Waaraan Origi overleden is, is dus niet duidelijk. Een autopsie moet uitsluitsel geven. Het was elf jaar geleden dat er nog een gezond kalfje werd geboren in het Brugse dolfinarium.

“Sadistisch”

Bite Back uitte een week geleden al ongerustheid en noemt nu “de lijdensweg en traumatische ervaring waar het dolfinarium opnieuw verantwoordelijk voor is onvergeeflijk.” Volgens de organisatie heeft mama Roxanne (29) ondertussen al zes kalfjes verloren. Twee andere verhuisden naar dolfinaria in Italië en Portugal, waar nog een van haar kinderen stierf. Want “dolfijntjes die het wel overleven, worden gedeporteerd naar andere dolfijnengevangenissen in het buitenland.”

“Hoe sadistisch moet je zijn om een hoogintelligente en hypersociale moeder zoiets aan te doen, keer op keer”, vraagt Bite Back-woordvoerder Benjamin Loison zich af. “En dat terwijl Roxanne al zoveel kalfjes veel te snel heeft verloren, ook tijdens miskramen? En de overheid, die laat deze dolfijnengevangenis maar wat aanmodderen.”

Nieuwe betoging

Boudewijn Seapark lijkt zich van geen kwaad bewust. In februari plaatste het park nog een advies van de Raad voor Dierenwelzijn op zijn website en meldde het dat het zou blijven investeren in “het welzijn van zijn dolfijnen”. Het formuleerde ook enkele plannen op korte en lange termijn. 

Binnen de twee jaar wil het park investeren in de luchtkwaliteit van het dolfinarium, in een meer natuurlijke leefomgeving (waarmee het rotsen en wieren in het bassin bedoelt) en beloofde het dat zijn dolfijnen beschikbaar bleven voor wetenschappelijk onderzoek. Op lange termijn wil het park de mogelijkheden onderzoeken om een buitenbassin te maken.

Bite Back vraagt onmiddellijke een stopzetting van het kweekprogramma én het sluiten van het dolfinarium en roept op om op 27 juli te protesteren aan de poort van het park. Vorig weekend betoogden zo’n vierhonderd activisten van verschillende organisaties ook al aan het Atomium.

Bite Back
Meer
Lees meer...