Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles cava?

Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles cava?

ZOMERREEKS – Vertrek je binnenkort op vakantie? Dan loont het de moeite om de lokale prijzen voor een fles van je favoriete drankje eens te checken. Wij doken in de catalogus van tal van winkels in Europa om te zien waar je winst of verlies maakt. Na gin en rum kiezen we vandaag voor bubbels. Cavaatje, iemand?

De voorbije dagen kon je al lezen waar je de goedkoopste en duurste flessen gin en rum kunt vinden. Deze keer laten we de sterke drank voor iets wat altijd smaakt: bubbels. De tijd dat we enkel het onderscheid tussen champagne en schuimwijn maakten is al lang achter de rug. Op café gaan we zelfs al automatisch een ‘cava’ bestellen wanneer we een glaasje bubbels willen. Vroeger werd cava wel eens “Spaanse champagne” genoemd, maar dat mag uiteraard niet. De naam champagne verwijst specifiek naar schuimwijnen uit de gelijknamige streek in Frankrijk. Kwalitatief hoeven veel cava’s natuurlijk niet onder te doen voor een champagne.
Getty

Twee bekende cava’s

In onze lijst hielden we geen rekening met de duurste cava. We pikten er enkele bekende namen uit die je zowel hier als in andere landen normaal gemakkelijk in een supermarkt vindt. Dan springt Freixenet er het meest uit. Deze wijnproducent uit Catalonië verkoopt jaarlijks zo’n 200 miljoen flessen. De kans is dus groot dat je er ooit ook al een glas van gedronken hebt. Een ander bekend merk is Codorniu. Het wijnhuis is gevestigd in dezelfde gemeente als Freixenet: Sant Sadurní d’Anoia.

Natuurlijk zitten er beperkingen in onze lijst. Zo bieden heel wat supermarkten in het buitenland hun prijzen niet online aan. Zeker drank als artikel durft wel eens ontbreken. Toch hebben we voor de meeste Europese (vakantie)landen een prijs gevonden. Natuurlijk hebben we geprobeerd om speciale acties en promoties te weerhouden zodat enkel de originele, vaste prijs overblijft. Bij gin en rum was Spanje het goedkoopste land. Dat zou toch ook zo moeten zijn met cava dan, of niet?

Getty

Prijzen in België

Voor we naar Spanje en de rest van Europa kijken, zijn hier nog even de prijzen die wij in België voor de beide flessen cava betalen. We keken naar de grootste supermarktketens: Carrefour, Delhaize en Colruyt. Freixenet Cordon Negro Brut kost overal ongeveer evenveel en kan je vanaf 7,75 euro per fles kopen. Codorniu vonden we alleen bij Delhaize. Daar kost een fles van de cuvée 9,89 euro. Betaalbaar, maar dat moet misschien toch goedkoper kunnen?

Goedkopere landen

In tegenstelling tot bij sterke drank is België geen extreem duur land voor cava. Eigenlijk zitten we rond de gemiddelde prijs die je in Europa betaalt. Spanje zou als land van herkomst alweer het goedkoopste moeten zijn. Je kan inderdaad flink wat winst maken als je een paar flessen uit Spanje meeneemt, maar de goedkoopste fles troffen we verrassend genoeg ergens anders aan.

Getty
  • SPANJE: een fles Freixenet kan je in de lokale Carrefour voor 5,95 euro vinden. Dat is net geen 2 euro winst per fles. Stel dat je er dus zes zou kopen, dan zit je wel meteen aan een winst van 10 euro, en dus ruim een fles gratis in vergelijking met prijzen bij ons. Codorniu is nog interessanter, want een fles hiervan vonden we aan 6,95 euro, bijna drie euro winst per fles dus. Merk wel op dat deze flessen uit de supermarkt komen. Ben je in de streek van de cava’s, dan loont het misschien eens de moeite om de wijnhuizen te bezoeken om een zaakje te doen.
  • Luxemburg: niet meteen de plek waar je dit zou verwachten, maar Luxemburg is de voorbije dagen al vaker een gunstig land voor drankprijzen gebleken. Wij vonden bij Auchan in elk geval een fles Freixenet voor 4,40 euro! Het doet vermoeden dat je de cava’s bij de bron ook een pak goedkoper moet kunnen vinden.

Duurdere landen

Voor de rest ga je ten opzichte van de prijs in België elders weinig of geen winst maken. Er zijn zelfs landen naar waar je op vakantie best zelf een voorraad cava meeneemt omdat het er veel duurder is. Bij onze noorderburen bijvoorbeeld. Bij Albert Heijn kost een fles op dit moment minder dan bij ons, maar zonder die promotie zou Freixenet er 10,19 euro per fles kosten. Codorniu is er met 8,49 euro wel goedkoper dan in België.

Veel duurder is het in het Verenigd Koninkrijk waar een fles Freixenet 12,62 euro kost, en een fles Codorniu 13,40 euro. In Zwitserland betaal je voor Freixenet 11,83 euro en voor Codorniu 13,65 euro. Ierland springt er echter het meest uit: liefst 20 euro voor Freixenet. Hou het daar dus maar bij Guinness, lijkt het ons.

Getty

En de rest …

De meeste andere landen zijn vergelijkbaar met de Belgische prijzen. In Frankrijk kost een fles Freixenet met 6,82 euro wel iets minder, maar daar heb je genoeg lokale wijnen om te proeven en te kopen. In Oostenrijk en Portugal staat de prijs op 6,99 euro. Duitsland bleek voor gin en rum een veel goedkoper land te zijn, maar cava kost er evenveel als bij ons: 7,79 euro voor Freixenet. En waar Denemarken doorgaans geen goedkoop land voor ons is, vonden we er Codorniu voor 8,34 euro, zowaar toch anderhalve euro minder dan hier, maar uiteraard niet de moeite om naar ginder te rijden.

Istock

Winnaars: LUXEMBURG & SPANJE

Je hoeft niet ver te gaan om de goedkoopste cava te vinden. Maar natuurlijk ben je nog steeds het best bij de bron. In Spanje kosten de cava’s zoals verwacht minder dan in de meeste Europese landen. En als je daar toch bent, dan loont het natuurlijk de moeite om eens te checken of je niet in de buurt van een wijnboer logeert. Daar kan je soms de beste zaken doen, en je hebt dan nog eens een cava die je hier niet in de winkels vindt. Maar voor je je autokoffer vol duwt, check ook regelmatig onze supermarkten met een speciale wijnafdeling. Vaak vind je daar promoties en buitenkansen die minstens zo interessant zijn.

MORGEN – DEEL 4: de goedkoopste en duurste landen voor WODKA

Gesponsorde artikelen