Het leek even stil te zijn in de Catalaanse kwestie. Maar dat eindigt nu: de afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont zal worden herbenoemd als president hebben de twee grootste separatistische partijen van Catalonië beslist. Ze haalden in december tijdens vervroegde verkiezingen een meerderheid. Hoe Puigdemont vanuit ons land president kan zijn, is maar de vraag. Wordt hij ’s werelds eerste Skype-president?
Volgens verschillende persbureaus hebben de separatistische partijen dus een een deal gesloten over de herbenoeming van Puigdemont. In oktober, nadat Catalaanse bewindslieden de onafhankelijkheid van Catalonië hadden uitgeroepen, werd Puigdemont afgezet en moest hij vluchten met vier van zijn ministers naar Brussel.
Ze worden verdacht van rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Spanje heeft het Europese arrestatiebevel tegen de gevluchte politici in december wel laten vallen, maar het Spaanse en internationale arrestatiebevel zijn nog wel van kracht. De Catalanen blijven daarom voorlopig in België.
Vlak voor Kerstmis en na de overwinning van de separatisten in de vervroegde verkiezingen die Madrid had uitgeroepen, vroeg Carles Puigdemont de Spaanse regering toestemming om terug te keren naar Spanje. Hij zei toen bij de openingssessie van het Catalaanse parlement te willen zijn zodat hij opnieuw benoemd kon worden tot president van Catalonië.
Werkbaar?
“Als de Spaanse staat de resultaten van de verkiezingen respecteert, blijf ik president”, zei Puigdemont toen. “Ik zou nu meteen terug willen komen. Het zou niet bij de Spaanse democratie passen als ik geen toestemming krijg om ingezworen te worden.” Premier Rajoy van Spanje houdt echter vol dat Puigdemont wordt gearresteerd zodra hij terugkeert naar Catalonië.
Puigdemont wil graag met Rajoy in gesprek om een einde te maken aan de spanningen tussen zijn kabinet en de regering in Madrid. Puigdemont zegt naar elk aanbod van Rajoy te willen luisteren, zelfs als dat betekent dat Catalonië bij Spanje blijft. De Spaanse premier houdt de boot voorlopig af.
Met de deal om Puigdemont opnieuw president te maken, komen Madrid en Barcelona opnieuw op ramkoers. Ook hoe het praktisch moet is nu een raadsel. Er is al geopperd dat Puigdemont een soort Skype-president zou kunnen worden, die via een videoverbinding vanuit ons land zijn parlement zou moeten toespreken. Maar of dat echt werkbaar is, is maar de vraag.