Opvallend veel meer afspraken met psychiaters en oproepen naar zelfmoordlijn na optreden Stromae in journaal TF1

Het ongeziene optreden van Stromae tijdens het journaal op de Franstalige zender TF1 vorige week blijkt heel wat te hebben losgemaakt. In zijn nieuwe nummer L’Enfer spreekt Stromae openlijk over zelfmoordgedachten en daarin blijkt hij niet alleen te zijn. Sinds het optreden is het aantal oproepen naar de Franse zelfmoordlijn 3114 en het aantal afspraken bij psychiaters enorm toegenomen.

Stromae heeft nooit een blad voor de mond genomen als het gaat over mentale problemen, depressies en zelfmoordgedachten. Maar zó openlijk als in zijn nieuwe nummer L’Enfer sprak de Brusselse zanger nog nooit over zijn eigen suïcidale gedachten. Stromae bracht dat nummer bovendien voor het eerst ooit in een wel heel opvallende setting: het journaal op de Franse zender TF1.

Hulp zoeken

De uitzending van het nieuws met het optreden van Stromae werd live door meer dan 7 miljoen gezien. Achteraf op YouTube kwamen daar ondertussen al bijna 6 miljoen extra views bij. Het moge duidelijk zijn dat zijn boodschap daarbij is aangekomen en blijkbaar is die boodschap voor heel wat mensen herkenbaar.

Mohamed Bouhafsi, een journalist van France Télévision laat op Twitter weten hoe groot de impact was van L’Enfer op heel wat mensen. “Het aantal gemaakte afspraken bij psychiaters is sindsdien explosief gestegen, net als het aantal oproepen naar de Franse zelfmoordpreventielijn 3114”, schrijft en zegt hij. Veel van die mensen zouden volgens betrokkenen expliciet verwijzen naar de openheid van Stromae als inspiratie om hulp te zoeken voor hun eigen zelfmoordgedachten.

Een van belangrijkste doodsoorzaken bij jongeren

Zelfmoord kost in Frankrijk jaarlijks aan meer dan 9.000 mensen het leven. Bij jongeren is het, na verkeersongevallen, de meest voorkomende doodsoorzaak. Ook in België sterven jaarlijks meer dan 2.000 mensen aan zelfmoord. Experts vrezen dat de gevolgen van de coronacrisis van de voorbije twee jaar het aantal mentale problemen bij jongeren alleen maar zal doen toenemen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...