‘Oscars’: ‘Close is genomineerd’, ‘Everything Everywhere All At Once’ is de grote favoriet met 11 Oscarnominaties, ‘The Banshees Of Inisherin’ en ‘All Quiet On The Western Front’ volgen met 9

Het is gebeurd: Lukas Dhont is met Close genomineerd voor een Oscar in de categorie Best International Film en zorgt zo voor de achtste Oscarnominatie voor een Belgische film, de eerste sinds The Broken Circle Breakdown in 2014. De grote favorieten van de uitreiking op zondagnacht 12 maart zullen Everything Everywhere All At Once en The Banshees Of Inisherin zijn.

Toch zal het moeilijk worden voor Close, want in diezelfde categorie is ook de Duitse Netflixfilm All Quiet On The Western Front genomineerd, die maar liefst negen nominaties wist binnen te rijven. Dat maakt de Duitse prent ook de enige die én in International Feature Film en ook nog in andere categorieën genomineerd is en dus een logisch toekomstig winnaar in de categorie Internationale Film. Ons geld zetten we dus op All Quiet On The Western Front, maar ons hart ligt bij Close.

Verder weinig écht grote verrassingen in dit rijtje genomineerden. De grote films van vorig jaar dingen mee naar de grootste prijzen (bij ons moet er nog een enkele verschijnen), het gezelschap genomineerden is Aziatisch gekleurd dankzij Everthing Everywhere All At Once, maar afgezien daarvan toch weer heel traditioneel én er is weer geen enkele vrouw genomineerd in het rijtje regisseurs. Er had in die categorie nochtans ook gekozen kunnen worden voor Sarah Polley bijvoorbeeld, wiens Women Talking (binnenkort te bekijken op het Filmfestival van Oostende) maar tweemaal genomineerd is, maar één van de twee nominaties – eerder onlogisch – wel wist binnen te halen voor Beste Film.

4 genomineerden cast ‘Everything Everywhere’

Everything Everywhere All At Once is de topgenomineerde met 11 kansen op een Oscar. 10 prijzen zijn wel het allerhoogst haalbare, want twee van de actrices die genomineerd zijn voor een bijrol zijn van Everything Everywhere All At Once: zowel Jamie Lee Curtis als Stephanie Hsu zijn voor het eerst genomineerd voor een Oscar, net als Ke Huy Quan bij de mannelijke bijrol en Michelle Yeoh bij de vrouwelijke hoofdrollen. Vier van de leden van deze cast maken dus kans op een Oscar.

En er zijn er nog die voor het eerst genomineerd zijn: Austin Butler mag zich vanaf nu officieel Oscargenomineerde noemen voor zijn vertolking van Elvis Presley in Elvis (8 nominaties), Brendan Fraser werd beloond voor zijn prestatie in The Whale (3 nominaties, binnenkort op het FFO) en Bill Nighy voor die van hem in Living (2 nominaties), de film die op 28 december 2022 in de zalen kwam, maar toch nog ons eindejaarslijstje haalde.

Ook Ana De Armas mag zich nu Oscargenomineerde actrice noemen voor haar rol als Marylin Monroe in Blonde (1 nominatie), een film die onlangs nog de hoofdgenomineerde was voor de Razzies, de prijzen die in het leven zijn geroepen om de slechtste films van het jaar te onderscheiden. Andrea Riseborough is ook voor het eerst genomineerd en vormt de enige vertegenwoordiging van de film To Leslie. Michelle Williams (The Fabelmans, 7 nominaties) is dan weer voor de vijfde keer genomineerd, maar wist nog nooit een Oscar binnen te halen.

Twee sequels voor Beste Film

Een andere topfavoriet is The Banshees Of Inisherin (9 nominaties) waar ook vier van de negen nominaties te danken zijn aan de cast: Colin Farrell is genomineerd voor zijn hoofdrol, Brendan Gleeson en de verrassingen Barry Keoghan en Kerry Condon doen mee voor de bijrollen.

In die categorie van de actrice in een bijrol wordt geschiedenis geschreven, want voor Black Panther: Wakanda Forever (5 nominaties) werd Angela Bassett genomineerd. Ze is nu dus officieel de eerste acteur, de eerste vrouw en de eerste vrouw van kleur die genomineerd is voor haar rol in een superheldenfilm van Marvel.

Met vijf nominaties voor Black Panther: Wakanda Forever, vier voor Avatar: The Way Of Water en drie voor The Batman is het een behoorlijk jaar voor de blockbuster. Maar de topfavoriet in die specifieke categorie films is toch Top Gun: Maverick met zes nominaties. Net als Avatar: The Way Of Water is ook Top Gun: Maverick genomineerd in de categorie Beste Film, wat maakt dat daar voor het eerst twee sequels in hetzelfde jaar kans maken op de hoogste prijs.

Tom Cruise werd niet genomineerd als acteur, maar wél als producer. Verder werd Top Gun: Maverick ook genomineerd voor het scenario, de montage, het geluid, speciale effecten en voor het nummer van Lady Gaga, Hold My Hand.

53e (!) Oscarnominatie voor John Williams

Wat een naadloos bruggetje is naar de songs. Lady Gaga is daar niet de enige popster, want ook Rihanna is genomineerd met Lift Me Up, het nummer dat de zangeres zong en mee schreef voor Black Panther: Wakanda Forever.  In die categorie vinden we ook David Byrne van Talking Heads en Mitski terug met This Is A Life dat te horen is tijdens de end credits van Everything Everywhere All At Once. En nog opvallend is dat de Indische blockbuster RRR (te zien op Netflix) – die in aanloop naar de Oscars stevig getipt werd, maar er nu redelijk bekaaid vanaf komt – met de song Naatu Naatu zijn enige nominatie heeft gescoord.

Componist John Williams heeft reden om te feesten, want met zijn soundtrack voor The Fabelmans van Steven Spielberg (binnenkort te zien op het FFO) heeft hij zijn 53e Oscarnominatie binnen. Daarmee versterkt hij zijn eigen record van de meest genomineerde nog levende persoon. Hij won de Oscar voor Beste Soundtrack ook al vijf keer. Walt Disney is trouwens de meest Oscargenomineerde dode.

Voor Williams’ kompaan Steven Spielberg is het al de negende keer dat hij genomineerd werd als Beste Regisseur. Vorig jaar was Spielberg ook al genomineerd (voor West Side Story), maar de laatste keer dat Spielberg Beste Regie won, was in 1998 voor Saving Private Ryan.

Spielberg neemt het in de categorie Regie op tegen Daniel Kwan and Daniel Schienert (van Everything Everywhere All At Once), Todd Field van Tár (6 nominaties, waaronder topfavoriete bij de actrices: Cate Blanchett), Martin McDonagh die voor The Banshees Of Inisherin voor het eerst genomineerd is als regisseur, en Ruben Östlund (Triangle Of Sadness).

De aanwezigheid van die laatste, Zweedse, regisseur is best bijzonder. Zijn film Triangle Of Sadness is ook genomineerd als Beste Film. Östlund zelf is zelf tweemaal genomineerd, voor zijn regie én voor zijn scenario. In 2022 won Triangle Of Sadness nog de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Opvallende afwezige bij de regisseurs is Baz Luhrmann, wiens Elvis toch acht keer genomineerd is. Ook James Cameron, die maar liefst dertien jaar aan Avatar: The Way Of Water werkte, werd niet voor zijn sisyfusarbeid beloond. Ook Edward Berger, regisseur van All Quiet On The Western Front, kreeg geen nominatie voor zijn regie van de film die toch negen maal genomineerd werd.

De verliezers

Als we dan gaan kijken naar de films die er misschien eerder bekaaid vanaf zijn gekomen, komen we meteen bij Babylon, een film die bij ons net in de zalen verschenen is. De film dingt mee in drie categorieën – Production Design, Costume Design en Soundtrack – maar geen van de acteurs (waar we toch Brad Pitt en Margot Robbie bij terugvinden), noch het scenario of de regie van Damien Chazelle werden een nominatie gegund.

Ook The Batman, een film die toch bejubeld werd bij zijn release, moet zich tevreden stellen met drie technische nominaties: Visuele Effecten, Makeup en Sound. Ook hier geen nominaties voor bijvoorbeeld Robert Pattinson of regisseur-scenarist Matt Reeves.

Een opvallende afwezige film die nochtans én een signaalfunctie had kunnen geven én vrouwen in de kijker had kunnen zetten is She Said, een film door vrouwen, over vrouwen. Regisseur Maria Schrader vertelt in de film – die gedragen wordt door Carey Mulligan en Zoe Kazan – over de twee journalisten van New York Times die onderzoek voerden naar de Weinstein-schandalen en het onderwerp voor het eerst naar buiten brachten. Was het dan toch te vroeg om dit onderwerp in een film aan de kaak te stellen?

Er werd tot slot ook meer verwacht van Aftersun, ook al geregisseerd en geschreven door een vrouw, Charlotte Wells. Acteur Paul Mescal kreeg een nominatie, maar er was bijvoorbeeld geen nominatie voor het scenario. Ook die film – die écht bijzonder blijkt te zijn volgens wie ‘m al zag – is binnenkort te bekijken op het FFO.

Een echt bioscoopjaar

Tot slot: 2022 bleek opnieuw echt een filmjaar voor de cinema. De streamers komen er eerder bekaaid vanaf.

Netflix heeft – een beetje tot hun eigen verbazing – in de roos geschoten met All Quiet On The Western Front (9 nominaties) en landt daardoor nog op 16 kanshebbers. Netflix heeft ook nog telkens één nominatie voor Blonde, Bardo, Glass Onion: A Knives Out Mystery,  concurrenten The Sea Beast en Guillermo Del Toro’s Pinocchio in de categorie animatie en korte documentaires The Elephant Whisperers en The Martha Mitchell Effect.

Apple TV+ heeft twee nominaties: één voor Causeway (een eerste nominatie voor Brian Tyree Henry) en één voor de korte animatiefilm The Boy, The Mole, The Fox And The Horse. die ze delen met BBC. Disney+ kan meedingen met Pixar’s Turning Red in de categorie animatie, de documentaire Fire Of Love (van National Geographic) en de korte geanimeerde film Le Pupille. Prime Video, tot slot, heeft gescoord met de Argentijnse film Argentina, 1985 en met de twee nominaties voor Women Talking.

De streamers zijn dus niet afwezig, maar dit jaar zal niet de geschiedenis ingaan als hun sterkste wanneer we naar hun filmaanbod kijken. Met onder andere nieuwe films van Martin Scorsese en David Fincher in de pijplijn, zou het volgend jaar helemaal anders kunnen zijn.

De Oscars worden uitgereikt op zondagnacht 12 maart. Jimmy Kimmel is voor het eerst sinds 2018 terug als presentator.

Meer
Lees meer...