De Oscars: wie beslist eigenlijk over nominaties en Academy Awards?

Op zondag 9 februari vindt de 92ste Oscaruitreiking plaats. Joker wist maar liefst elf nominaties in de wacht te slepen, The Irishman, 1917 en Once Upon a Time in Hollywood elk tien. Ook wordt het succes van de Belgische kortfilm Une soeur verzilverd met een nominatie in de categorie ‘Best Live Action Short Film’. Maar wie bepaalt eigenlijk welke films genomineerd worden en uiteindelijk bekroond worden met een felbegeerde Oscar of Academy Award? Hoe gaat de procedure in zijn werk? En wie is stemgerechtigd?

De selectie van de genomineerden en winnaars van de Academy Awards is uitermate complex. Zo publiceerde de Academy een regelboek dat zomaar even 35 pagina’s telt. De selectie gebeurt in twee fases.

Objectieve criteria

epa: ‘Joker’-acteur Joaquin Phoenix

Eerst mogen leden van de Academy stemmen op alle in aanmerking komende films. Die krijgen ze in een nette, alfabetische lijst voorgeschoteld met de namen van de belangrijke acteurs en actrices erbij. In feite kan je als filmmaker niet solliciteren voor een Oscar. Het is de Academy die deze lijst met films opstelt aan de hand van een aantal objectieve criteria.

Zo moeten de films onder andere van feature-length zijn en zijn er een aantal technische vereisten op vlak van beeld en geluid. Ze moeten minimum 40 minuten duren, tenzij anders vermeld bij categorieën zoals bij de award voor ‘Beste Kortfilm’.

Commerciële vertoning in Los Angeles

De film moet commercieel vertoond zijn in Los Angeles County en moet gedurende minstens zeven opeenvolgende dagen vertoond worden. De film moet dan minstens drie keer per dag vertoond worden waarvan er minstens één tussen 18 en 22 uur moet plaatsvinden. Als het gaat om een preview of festival screening mag de eerste vertoning van de film wél plaatsvinden buiten Los Angeles County.

Na afloop van de eerste fase komen de genomineerde films uit de bus.

Wie mag stemmen?

epa: ‘The Irishman’-regisseur Martin Scorsese

Enkel actieve leden van de Academy mogen op de films stemmen, of het nu om de winnaar van de ‘beste film’ gaat of om een genomineerde in een bepaalde categorie. Academy-lid ben je voor het leven.

In 2016 voerde Cheryl Boone Isaacs, destijds topvrouw van de Public Relations Branch van de Academy, nieuwe regels in voor wie mag stemmen. Zo worden leden pas als ‘actief’ beschouwd als ze de jongste tien jaar meegespeeld hebben in of meegewerkt hebben aan minstens één film. 

Academy-leden, die gedurende drie termijnen van tien jaar op die manier actief geweest zijn, krijgen automatisch levenslang stemrecht. Ook Academy-leden die genomineerd zijn voor een Oscar of er één binnengehaald hebben, krijgen levenslang stemrecht. Zo’n 7.000 Oscar-leden zijn stemgerechtigd.

Meer stemgerechtigden

wiki

Dit jaar zijn 8.469 Academy-leden stemgerechtigd. Dat zijn er 35 procent meer dan in 2016. Dat meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety. Deze stijging van het aantal stemgerechtigden maakt de winnaars nog minder voorspelbaar, zeker omdat de Academy niets bekend maakt over het geslag, de woonplaatsen of de sectoren waarin de nieuwe stemgerechtigden actief zijn.

Specialisten nomineren

Veerle Baetens in ‘Une Soeur’

Toch is het de gewoonte dat specialisten voor genomineerden stemmen in hun vakgebied. Zo nomineren kostuumdesigners andere kostuumdesigners en nomineren geluidstechnici andere geluidstechnici. De opzet is dat de beoordelingen overgelaten worden aan autoriteiten in een bepaalde categorie.

Daarnaast mogen alle leden hun favorieten wél nomineren in sommige categorieën, waaronder ‘beste geanimeerde film’.

Hoe word je lid?

Je kan je uiteraard niet kandidaat stellen om mee te beslissen over de Oscars, maar je moet de steun krijgen van minstens twee leden uit je vakgebied. Het advies van de Academy voor hun leden luidt zo: “Het steunen van een kandidaat-lid is een serieuze opgave. Zorg ervoor dat u er vertrouwen in hebt dat de kandidaat echt ‘uitmuntende prestaties getoond heeft in de filmindustrie’ voor u beslist om een individu te steunen.”

Lid worden van de Academy is dus beslist geen lachertje.   

Meer
Lees meer...