Left Right
scrollTop top

Een overledene ontmoeten in Virtual Reality, is dat geen stap te ver?


Virtual Reality Zuid-Korea
© MBC

Afscheid nemen van een dierbare is altijd moeilijk. Maar in Zuid-Korea proberen ze de pijn wat te verlichten… door Virtual Reality te gebruiken. In een documentaire is te zien hoe een moeder een laatste keer afscheid neemt van haar dochter.

Zuid-Korea staat niet alleen bekend om zijn conflict met Noord-Korea en K-pop. Ook gamen is daar een nationale sport, Seoul wordt wel eens de gaming-hoofdstad van de wereld genoemd. Naar aanleiding daarvan komen veel innovatieve technologieën naar buiten. Virtual Reality is daar één van.

Beter gezegd, de toepassing van Virtual Reality is daar innovatief. Een Zuid-Koreaanse zender, MBC, maakte een documentaire over een moeder die haar overleden dochter wou ontmoeten in een virtuele wereld.

Virtual Reality

Er kwamen wel serieuze voorbereidingen aan te pas. Het duurde acht maanden tot het meisje, Na-yeon, gecreëerd was. De makers focusten niet op het herscheppen van het meisje, eerder op het herinneren van haar. Op die manier zou de familie meer het gevoel krijgen dat hun dochtertje verder had geleefd.

Na acht maanden van filmen en programmeren was het virtueel meisje af. Ze is samengesteld uit oude herinneringen en foto’s. Dat projecteerden ze dan op een kindacteur.

Controverse

De documentaire met de naam Meeting You zorgt wel voor wat controverse. Sommige mensen trekken in twijfel of dit wel goed is voor het rouwproces.

Rouwspecialist Manu Keirse laat in een interview met VRT weten dat warme herinneringen en spullen van de overleden persoon meer dan genoeg zijn. Volgens hem zijn we meer en meer geneigd om naar dingen te grijpen die ons helpen bij het rouwproces, maar is de beste manier nog steeds gewoon praten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810