Overleg in het onderwijs: krokusvakantie en mondmaskerplicht op tafel

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zit later vandaag samen met de onderwijspartners. Het overleg gaat niet over de opening van de scholen na de kerstvakantie. Een verlenging van die kerstvakantie is sowieso niet aan de orde: alle scholen gaan op 4 januari weer open. Over een verlenging van de krokusvakantie en een eventuele mondmaskerplicht voor kinderen uit het lager onderwijs wordt dan weer wel overlegd.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijspartners evalueren vanmiddag de situatie in de scholen. Een verlenging van de kerstvakantie is in elk geval niet aan de orde. De scholen gaan dus sowieso komende maandag, 4 januari, opnieuw open.

Vroegere én langere krokusvakantie?

Wat wel op tafel ligt, is een eventuele verlenging van de krokusvakantie. Het zou namelijk heel goed kunnen dat die (net als de herfstvakantie) twee weken zal duren in plaats van één. Als dat gebeurt, zal de vakantie een week vroeger ingezet worden, op 8 februari in plaats van op de 15de.

Da’s allemaal afhankelijk van de coronacijfers in ons land, en het kan dus het zeker zijn dat daar vandaag geen beslissing over valt. Maar Weyts wil zeker op tijd komen met een beslissing over de lengte en de start van de krokusvakantie. Hij kreeg namelijk bakken kritiek op z’n (te) late beslissing om de herfstvakantie met een week te verlengen in november.

Mondmaskerplicht in het lager onderwijs?

Minister Weyts overlegt ook met de verschillende onderwijskoepels, -vakbonden en virologen of kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker moeten dragen of niet. Momenteel is dat niet verplicht. Enkel in het middelbaar en hoger onderwijs is een mondmasker verplicht.

Verschillende vakbonden vinden dat die verplichting bij jongere kinderen er ook moet komen. Het is vooral de socialistische onderwijsvakbond ACOD die de mondmaskerplicht een goed idee vindt. De vakbond vermoedt dat Weyts snel zal instemmen, omdat de nieuwe variant van het coronavirus besmettelijker is bij kinderen.

Meer
Lees meer...