Overlegcomité beslist: cultuur en bioscopen mogen weer open

Na een digitaal Overlegcomité werd beslist om cultuurevenementen en bioscopen terug te openen, met de maatregelen van voor het vorige Overlegcomité. Die beslissing komt er nadat de Raad van State de sluiting gisteren ‘disproportioneel’ achtte, en daarmee het besluit van het Overlegcomité terugdraaide.

In de loop van de dag werkte het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan een nieuw koninklijk besluit, waarin de heropening van de cultuursector werd geofficialiseerd. Dit werd nadien besproken op het Overlegcomité. De beslissingen gaan van kracht vanaf morgen, na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Sportwedstrijden zonder publiek en het verbod op recreatieve bowling, maatregelen die ook zwaar bevochten worden vanuit de sportsector, blijven echter van kracht.

Met maatregelen

Zoals hierboven al vermeldt, zullen cultuurhuizen en bioscopen terug mogen opengaan, maar wel met volgende maatregelen in acht:

  • Toeschouwers mogen enkel zitten, niet staan.
  • Bezoekers en toeschouwers moet ten allen tijde een mondmasker dragen.
  • Evenementen en bioscopen mogen maximaal 200 bezoekers ontvangen; vanaf 50 moet het Covid Safe Ticket worden gebruikt.

De heropening van de sector wordt voor velen gezien als een overwinning tegen het te streng en te willekeurig beleid, al is voor sommigen het kwaad al geschiedt: evenementen die geannuleerd werden kunnen soms niet zomaar opnieuw worden ingepland. Voor de kleinere producties en bioscopen is het echter opgelucht ademhalen.

Besluit genomen

“We hebben vandaag een besluit genomen na overleg met alle regeringen van het land en na intens overleg op basis van de wetenschappelijke gegevens over de cultuur“, reageerde minister Verlinden. “Maar de komende dagen zullen we dat ook evalueren en zullen we bekijken of we op basis van de evolutie van de Omikronvariant ook andere beslissingen kunnen nemen, allicht volgende week ergens”.

“Dat zal zoals altijd gebeuren in een Overlegcomité, waarbij we met alle betrokken regeringen bekijken en overleggen welke maatregelen nodig en gepast zijn”, zegt de minister. Het is echter aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om dat Overlegcomité samen te roepen.

Meer
Lees meer...