Overwinning van Real Madrid in Champions League levert Chelsea bijna 25 miljoen euro op

Het bereiken van de finale van de Champions League levert niet alleen Liverpool en Real Madrid een gigantische prijzenpot op. Ook Chelsea mocht afgelopen zaterdagavond 20 miljoen pond (23,5 miljoen euro) bijschrijven op zijn rekening. Dat dankt het aan een clausule die de Londense club wist te bedingen bij de verkoop van Eden Hazard aan de Spaanse topclub.

Na jarenlang vruchteloos proberen, wist Real Madrid in de zomer van 2019 Eden Hazard eindelijk weg te plukken bij Chelsea. De Belgische middenvelder verliet na zeven seizoenen Chelsea en de Premier League met een karrenvracht aan prijzen. Real Madrid dacht Hazard hen ook aan successen zou helpen en betaalde daarom met plezier een transfersom van naar schatting 88,5 miljoen pond (105 miljoen euro).

Transfersom tot 153 miljoen euro

The Blues lieten daarnaast volgens The Sun enkele clausules opnemen in de deal waardoor de totale transfersom van Eden Hazard de komende jaren kon oplopen tot 130 miljoen pond (zo’n 153 miljoen euro). De helft van die bonus zou Real Madrid moeten betalen als landskampioen werd in de Spaanse competitie, LaLiga.

Dat doel bereikte De Koninklijke al in zijn eerste seizoen, ondanks een beperkte bijdrage van Hazard. De Rode Duivel kwam door aanhoudend blessureleed in zijn eerste seizoen bij Real Madrid maar in 16 competitiewedstrijden in actie. Daarin was hij goed voor amper één doelpunt. De volgende twee seizoenen zou Hazard, deels door blessureleed en deels door de keuze van zijn trainers, steeds minder aan spelen toekomen.

83 speelminuten in Champions League

Terwijl de Belg in de competitie nog af en toe kon rekenen op een invalbeurt, was zijn bijdrage in de Champions League dit seizoen echt miniem. In amper één van de dertien wedstrijden in het Kampioenenbal zou hij aan de aftrap verschijnen. In de poulewedstrijd tegen het nietige FK Sheriff Tiraspol uit Moldavië stond Hazard 66 minuten op het veld. Daarna moest hij het stellen met nog twee korte invalbeurten. In de betekenisloze laatste match in de groepsfase tegen Inter zagen we Hazard 9 minuten aan het werk en in de heenwedstrijd van de achtste finale tegen PSG kreeg hij 8 minuten speeltijd.

In totaal speelde Eden Hazard in deze succesvolle Champions League-campagne van Real Madrid dus 83 minuten. Op een totaal van 1.230 minuten is dat amper 6,7 procent van de speeltijd. Toch mag hij sinds afgelopen zaterdagavond – net als zijn veel belangrijkere landgenoot Thibaut Courtois – de Champions League bijschrijven op zijn palmares.

Eden Hazard (Real Madrid) met zijn winnaarsmedaille van de Champions League – Bron: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Bonus voor Chelsea

Die 83 luttele minuten blijken achteraf heel duur te zijn voor Real Madrid. Met het winnen van de Champions League activeert Hazard namelijk een nieuwe clausule van zijn transferdeal. Daardoor moet de kersverse winnaar van Beker met de Grote Oren nog eens 20 miljoen pond (23,5 miljoen euro) overschrijven op de rekening van Chelsea.

Meer
Lees meer...