Real Madrid klopt Liverpool in finale Champions League en dankt daarbij doelman Courtois

Real Madrid heeft Champions League gewonnen na een Liverpool verslagen en de 0-1-overwinning tegen Liverpool. De Spaanse landskampioen mocht daarbij de enige doelpuntenmaker Vinícius Júnior en vooral onze nationale doelman Thibaut Courtois. Die laatste hield een dominant Liverpool met enkele wereldreddingen van een verdiende goal. Het is voor Real Madrid al de veertiende keer dat ze de ‘Beker met de Grote Oren’ winnen, een absoluut record.

Het organiseren van de finale van de Champions League verliep dit jaar niet zonder problemen. De wedstrijd stond aanvankelijk gepland in Sint-Petersburg, maar toen Rusland Oekraïne binnenviel eind februari besloot de UEFA om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Dat werd uiteindelijk het Stade de France in Parijs. Het was van 2006 geleden dat Frankrijk de finale van de belangrijkste Europese voetbalbeker mocht organiseren.

Die organisatie verliep echter niet van een leien dakje. Aan de ingang was er namelijk enorm veel chaos en raakten veel, vooral Engelse, fans het stadion niet binnen. Uiteindelijk zou de wedstrijd tussen Liverpool en Real Madrid met 37 minuten vertraging beginnen.

Liverpool domineert, Benzema scoort, maar VAR grijpt in

Hoewel het vooral fans van Liverpool waren die problemen ondervonden om het Stade de France binnen te raken, was het toch hun club die het sterkst aan de finale begon. Na een kwartier moest Thibaut Courtois een eerste keer zijn kwaliteiten tonen op een poging van Mo Salah. Niet veel later kregen we opnieuw hetzelfde scenario.

Na 40 minuten had Liverpool al acht keer op doel geschoten, waarvan vijf keer tussen de palen. De teller van Real Madrid stond toen nog op nul. Ondanks die dominantie van de Reds, was het toch de Koninklijke dat als eerste wist te scoren. Karim Benzema werkte de bal in twee tijden voorbije doelman Alisson, maar de VAR greep in. Na minutenlang twijfelen keurde de videoref het doelpunt af.

Vinícius bevrijdt Real Madrid

Liverpool bleef ook na de pauze dominant, maar bleef op een fenomenale Courtois stuiten. Op het uur was daar dan toch ineens nog eens Real Madrid. Een poging van Federico Valverde zoefde voorbij Liverpool-doelman Alisson en Vinícius stond slim klaar om simpel binnen te leggen.

Na die 0-1 ging Liverpool nog meer op zoek naar een doelpunt, maar toen was al duidelijk dat het heel moeilijk zou zijn om Courtois te kloppen. De Rode Duivel speelde een wereldpartij en hielp Real Madrid zo aan de overwinning. Hij is daarmee meteen de eerste Belg die als basisspeler in de finale de Champions League wint. Overigens mag ook bankzitter Eden Hazard deze trofee bijschrijven op zijn palmares.