Champions League-finale vanwege Russische invasie Oekraïne niet langer in Sint-Petersburg; Parijs nieuwe locatie

Als straf voor de Russische invasie van Oekraïne heeft het Europese voetbalorgaan UEFA de Champions League-finale op 28 mei van Sint-Petersburg naar Parijs verplaatst.

Het pronkstuk van het Europese clubvoetbal, de Champions League-finale, zal voor het eerst sinds 2006 in het Parijse Stade de France worden gehouden. Dat heeft de UEFA beslist omdat, in het licht van de Oekraïnecrisis, het Russische Sint-Petersburg als gaststad onverdedigbaar was geworden.

Spartak Moskou

De UEFA zei ook dat ze alle wedstrijden in haar toernooien die in Rusland en Oekraïne worden gespeeld – of het nu om competities voor clubs of nationale teams gaat – “tot nader order” zou verplaatsen, schrijven de New York Times en Politico.

Op dit moment heeft dat alleen gevolgen voor een enkele clubwedstrijd: de volgende thuiswedstrijd van Spartak Moskou in de Europa League. Maar de beslissing van de UEFA om Rusland te straffen zal druk uitoefenen op het wereldvoetbalbestuur, de FIFA, om een kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker in Moskou volgende maand te verplaatsen.

De Russische voetbalbond, bekend als de R.F.U., reageerde boos op het besluit om wedstrijden te verplaatsen.

“Wij zijn van mening dat de beslissing om de Champions League-finale te verplaatsen is ingegeven door politieke motieven”, aldus de voorzitter van de bond, Alexander Dyukov, in de Times. “De R.F.U. heeft altijd vastgehouden aan het principe ‘sport staat buiten de politiek’, en kan dit besluit dus niet steunen.”

Macron

Volgens bronnen van Politico was Frans president Emmanuel Macron sterk betrokken bij gesprekken met UEFA-chef Aleksander Čeferin over het verplaatsen van de finale naar Frankrijk. Čeferin zou donderdag naar Parijs gereisd zijn om Macron te ontmoeten en de deal af te ronden.

“De UEFA wil haar dank en waardering uitspreken voor president Emmanuel Macron van de Franse Republiek voor zijn persoonlijke steun en inzet om de meest prestigieuze wedstrijd van het Europese clubvoetbal naar Frankrijk te laten verhuizen in een tijd van ongeëvenaarde crisis”, klonk het in een verklaring van de UEFA.

Het is de eerste keer sinds de uitbraak van het coronavirus dat de Champions League-finale in een vol stadion zal worden gespeeld. De finale van 2020 werd gespeeld zonder toeschouwers, terwijl vorig jaar slechts een kwart van het Dragão-stadion in Porto mocht worden bevolkt.

Formule 1

De UEFA is niet de enige sportorganisatie die de banden met Rusland doorknipt. Zo heeft de Formule 1, de hoogste klasse van de autosport, zijn Grand Prix-competitie in Rusland dit jaar afgelast. En ook voetbalclubs Schalke 04 en Manchester United hebben laten weten hun Russische sponsors voortaan te zullen weren.

(ns)

Meer
Lees meer...