Pakkende Panorama-aflevering over homohaat in Rusland

Donderdagavond laat was er op Canvas weer een pakkende Panorama-aflevering te bekijken over holebifobie en -haat in Rusland, waar vooral de homo’s kop van jut zijn. Een pijnlijke reportage over de klopjacht op holebi’s in Rusland.

Holebi-haatgroepen verschuilen zich achter het mom van kinderbescherming om holebi’s aan te houden, te vernederen en fysiek te mishandelen. Ze stellen pedofilie gelijk aan homofilie en nemen het recht in eigen handen. Ze lokken holebi’s in de val om ze dan in groep met de grond gelijk te maken. De holebi-gemeenschap kan slechts met lede ogen ondergaan, want elke vorm van protest wordt verboden, gestopt of leidt tot een nieuw drama. 

Online terechtgesteld

Een radicale homohaatgroep ‘Occupy Paedophilia’ komt in beeld. Ze lokken homo’s in de val via sociale media en proberen het slachtoffer zo te vangen. Dan volgt er fysiek geweld, een interview over hun ‘onnatuurlijke’ aard en meer vernederingen. De holebi wordt ontmaskerd online en op het internet terechtgesteld. Zo riskeren ze hun job, vrienden, familie en eigen veiligheid door de onthulling van hun geaardheid.

De groep jongeren die de homo’s opjaagt, doet dat naar eigen zeggen voor de kinderen. Volgens Katja die de groep aanvoert, zijn 28 van de 30 zogenaamde pedofielen die ze al hebben opgepakt en mishandeld, ontmaskerd als homo’s. Een natie die gevoed wordt door een haat die ze niet begrijpen, maar zogezegd wel voelen. 

Moreel verplicht

Elke vorm van protest tegen holebihaat wordt door openbare instanties verboden, opgeschort of ondermijnd. Radicale groeperingen zoeken zelfs de enkelingen op die openbaar opkomen voor de rechten van holebi’s en maken ze het leven zuur. Niemand die er naar opkijkt, want homohaat is algemeen aanvaard of erger nog moreel verplicht in Rusland. 

Wat hier ondenkbaar lijkt, is een kleine 6.000 km verderop de ruwe realiteit. Protest in het buitenland is er wel, zeker sinds de Russische anti-homowet van 2013 die het promoten van niet-traditionele relaties in het bijzijn van een minderjarige verbiedt, maar veel verandert er niet. Zeker niet met Tsaar Poetin aan de macht die zich niet lijkt te bekommeren over de boycots van de internationale gemeenschap. 

Je kan de reportage herbekijken op de website van Canvas.

Meer
Lees meer...