Parijs kroont zich tot populairste toeristische bestemming van de wereld

Parijs heeft zich dit jaar tot het toeristische centrum van de wereld gekroond. De Franse metropool is daarmee het speerpunt van de dominantie die West-Europa dit jaar op het gebied van toerisme heeft laten blijken. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Euromonitor over honderd toeristische bestemmingen in de wereld.

De grote populariteit van de Europese bestemmingen moet volgens de onderzoekers ongetwijfeld worden toegeschreven aan de beslissing van de plaatselijke beleidsvoerders om de maatregelen tegen de verspreiding van het virus Covid-19 te versoepelen.

Europese hegemonie

“Europa telt dit jaar bij de honderd populairste toeristische bestemmingen van de wereld negenendertig vertegenwoordigers”, stipt Euromonitor aan. “Bovendien eisen Europese steden ook in de top tien acht plaatsen op. Alleen Dubai en New York kunnen die Europese hegemonie enigszins afzwakken.”

Parijs komt dit jaar als de meest populaire toeristische bestemming van de wereld uit de bus, gevolgd door Dubai, Amsterdam, Madrid, Rome, Berlijn, New York, Londen, München en Barcelona.

“Parijs geniet wereldwijd een uitstekende toeristische reputatie”, zeggen de onderzoekers. “Bovendien kon de Franse metropool zich verheugen op de terugkeer van toeristen uit de Verenigde Staten en Azië, die door de versoepeling van de reisbeperkingen in Europa een kans zagen om opnieuw buitenlandse bestemmingen uit te zoeken.”

Euromonitor verwijst daarbij tevens naar de uitstekende prestaties van de Spaanse en Duitse bestemmingen, die in de top tien elk twee vertegenwoordigers hebben.

Ook Dubai dankt zijn plaats in de top tien aan zijn soepele reisvoorwaarden. “Dubai werd al in juli vorig jaar opnieuw voor het internationaal toerisme opengesteld”, verduidelijkt Euromonitor. “Het emiraat is binnen de top tien trouwens de eerste bestemming van de opkomende markten.”

Toch heeft het emiraat één plaats moeten inleveren. Vorig jaar voerde Dubai immers de internationale toeristische rangschikking aan.

Azië

Elders in Azië kreeg het toerisme echter duidelijke klappen. Typisch voor die achteruitgang is Hongkong. De Chinese metropool staat nog op een 49ste plaats. Dat betekende een achteruitgang met acht posities tegenover het jaar voordien. Twee jaar geleden stond Hongkong nog op een 26ste plaats.

Dat fenomeen moet gedeeltelijk aan de maatregelen tegen de verspreiding van het virus Covid-19 worden toegeschreven, maar er is ook de grotere terughoudendheid van het publiek tegenover het beleid in Hongkong, waar een democratische koers door een repressief klimaat is vervangen.

De Japanse hoofdstad Tokio is op de vijftiende plaats dit jaar de meest populaire toeristische bestemming van het Verre-Oosten.

(NS)

Meer
Lees meer...