Paul Jambers werkt aan bioscoopfilm over Bart De Wever: ‘BDW, Homo Politicus’

Binnenkort kan je in de cinema gaan genieten van de politieke documentaire BDW, Homo Politicus, geregisseerd door de ervaren reportagemaker Paul Jambers. Deze documentaire biedt een unieke kijk op het leven en de carrière van Bart De Wever (N-VA). Jambers, inmiddels 78 jaar oud, volgde de bekende politicus de afgelopen tien jaar op de voet en verwerkt deze beelden nu tot een boeiende bioscoopfilm.

Paul Jambers kondigde zijn ambitieuze project aan in het weekblad Humo. “De documentaire zal het heden verklaren vanuit het verleden”, zegt Jambers. Sinds 2014 heeft hij Bart De Wever gevolgd, met als doel het publiek een diepgaand inzicht te geven in het politieke leven van de N-VA-voorzitter. Zelfs op de belangrijke verkiezingsdag van 9 juni zal hij de politicus blijven volgen om de documentaire compleet te maken.

“Bart De Wever is al sinds 2014 de grote protagonist. Ik concentreer me nu op hem: ik mag hem tot achter de schermen volgen, zowel bij de verkiezingen van juni als bij die van oktober. Dat wordt op zich al interessant, maar ik heb ook alle opnames van de afgelopen tien jaar bewaard. In BDW, homo politicus – een werktitel, maar de kans is groot dat ik ’m hou – zal ik dat materiaal gebruiken voor flashbacks: het heden verklaard vanuit het verleden”, klinkt het.

Primeur in de Vlaamse cinema

Hoewel Jambers vooral bekend is van zijn werk voor televisie, kiest hij nu voor het grote scherm. Hij sloot een akkoord met Kinepolis om BDW, Homo Politicus in de bioscopen te vertonen. “Een Vlaamse politieke documentaire in de cinema is een absolute primeur”, vertelt Jambers trots.

Jambers belooft de kijkers een schat aan exclusief materiaal. “De film zal de momentopname overstijgen. In 2018 was ik de enige journalist in de fameuze war room van de N-VA in een Antwerps hotel, en in 2019 was ik erbij toen Theo Francken tegen De Wever zijn beruchte uitspraak ‘samen een meerderheid’ deed, over Vlaams Belang”, zegt Jambers. De documentaire zal naar verwachting eind dit jaar in de bioscopen verschijnen.

Laatste kunstje

Voor Jambers markeert deze documentaire het einde van zijn indrukwekkende loopbaan. “Het wordt mijn gedenkwaardig point final, want dit is het laatste wat ik maak. Ik word volgend jaar 80. Na deze documentaire verdwijn ik definitief uit de media”, liet hij weten in Humo.

Meer
Lees meer...