Pfizer kan dit jaar maar half zoveel vaccins leveren als eerst gepland

Pfizer zal dit jaar maar 50 miljoen dosissen van zijn coronavaccin kunnen leveren in plaats van de eerst vooropgestelde 100 miljoen. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal. Reden voor deze verlaging is een probleem bij het leveren van de grondstoffen. Die zouden eerst niet van voldoende kwaliteit geweest zijn.

De Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben hun productiedoelstoeling voor hun coronavaccin voor 2020 moeten bijstellen. Pfizer hoopte dit jaar nog 100 miljoen dosissen te produceren, maar moest die ambitie vorige maand terugbrengen tot 50 miljoen.

Grondstoffen

“Sommige vroege bestellingen van de grondstoffen voldeden niet aan de normen. We hebben het opgelost, maar er was geen tijd meer om aan de verwachte leveringen van dit jaar te voldoen. Het opschalen van de toeleveringsketen van grondstoffen duurde langer dan verwacht”, legt een woordvoerster van het bedrijf uit. Die voegt er ook aan toe dat ook de resultaten van de klinische proef iets later bekend waren dan eerst gedacht.

Welke grondstoffen precies voor de vertraging hebben gezorgd, wou Pfizer niet zeggen. Vaccins bevatten over het algemeen heel wat verschillende materialen zoals antivirusmiddelen, antiseptische vloeistoffen, steriel water en elementen van het virus die geen ernstige symptomen veroorzaken, maar het immuunsysteem ertoe aanzetten antilichamen te produceren.

“Totaal ongekend”

In een normale situatie begint een farmabedrijf maar met de productie van een middel nadat het volledig is goedgekeurd door de autoriteiten. Door de hoogdringendheid tijdens deze coronacrisis is de productiecapaciteit nu wel al opgeschaald toen het onderzoek nog lopende was.

“Voor dit vaccin verliep alles gelijktijdig. We zijn in maart begonnen met het opzetten van de toeleveringsketen, terwijl het vaccin nog in ontwikkeling was. Dat is totaal ongekend”, zegt Pfizer.

1,3 miljard vaccins in 2021

Het bedrijf zit naar eigen zeggen wel nog steeds op schema om in 2021 1,3 miljard vaccins te produceren. In Europa zullen die verdeeld worden via het distributiecentra in Puurs. Ons land heeft 5 miljoen dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin besteld. Omdat er twee inentingen nodig zijn, kan je daarmee 2,5 miljoen Belgen vaccineren.

Meer
Lees meer...