Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan dan toch enkele weken in een minder koude vriezer liggen. Dat is belangrijk nieuws voor de distributie.
Pfizer en BioNTech hadden dan wel de vaccinprimeur, ze stelden landen die het bestelden ook voor een logistiek probleem. Het vaccin moet namelijk op -70 bewaard worden en dat soort vriezers is niet bepaald overal verkrijgbaar.
-15 graden: een haalbare kaart
Intussen heeft Pfizer verdere testen uitgevoerd en nu blijkt dat het vaccin ook werkzaam is als het, na bewaring op -70, tot twee weken op -25 of zelfs -15 graden Celsius gehouden wordt. Daarna kan het nog vijf dagen in een gewone koelkast liggen.
Dat nieuws bracht de farmagigant zelf uit, het stuurde de vrolijke mededeling naar de Amerikaanse farmawaakhond FDA. Ook het Europese geneesmiddelenagentschap EMA krijgt eerstdaags dat bericht.
En in België?
Het vaccin, dat op ultrakoude temperaturen tot zes maanden goed blijft, krijgt zo een veel bredere reikwijdte. Vooral armere landen, waar ultrakoude vriezers niet altijd voorhanden zijn, doen er wellicht hun voordeel mee. Voor België maakt het wellicht niet uit: de distributie gebeurt vanuit ziekenhuizen die voldoende ijskoude opslagcapaciteit hebben.
De Europese Commissie bestelde eerder deze week nog een deal met Pfizer voor 200 miljoen extra doses. Dat nieuws kwam enigszins onverwacht: de farmaceut loopt reeds vertraging op met de beloofde vaccins. Er worden 300 miljoen doses aan Europa geleverd, de 200 miljoen extra komen daarbovenop.
In België worden er minstens 12,5 miljoen vaccins van Pfizer en BioNTech geleverd, dat was voor deze nieuwe bestelling. Er zijn twee shots nodig voor de vaccinatie volledig is.