Pizza zorgt ervoor dat we productiever zijn op het werk

Pizza
iStock

Nog op zoek naar een manier om je collega’s te motiveren? Zoek niet verder. Volgens een studie kan je je collega’s het beste motiveren met gratis eten en vooral met pizza.

Gratis eten is volgens een studie van de Amerikaanse psycholoog Dan Ariely de beste manier om productiever te zijn op het werk. Het onderzoek maakt deel uit van zijn boek Payoff: The Hidden Logic That Shapes our Motivations waarin hij uitlegt wat ons het meeste motiveert. Uit dat onderzoek bleek dat gratis eten en vooral pizza het meest motiverend werkt, zelfs meer dan geld.

Hoe ging hij te werk

Hij testte het uit bij een onderdeel van Intel in Israël door werknemers één van drie verschillende berichten te sturen aan het begin van de werkweek om te zien wat hen zou motiveren om meer werk gedaan te krijgen. Het eerste bericht bood een cash bonus van 30 dollar aan, het tweede was dat hun baas hun complimenten zou geven en in het derde bericht werd gratis pizza beloofd.

Al na een dag bleek dat pizza het meest motiverend werkte. De productiviteit steeg met 6,7 procent ten opzichte van de groep die geen bericht kreeg. Maar ook de complimentjes van de baas deden het goed, met een stijging van 6,6 procent in productiviteit. Wat toch wel verrassend is, is dat de cash bonus het minst motiverend werkte met een stijging van 4,9 procent. Na twee dagen waren de personen die het geld kregen zelfs 13,2 procent minder productief. Geld maakt dus echt niet gelukkig.

Complimentjes en pizza!

Op het einde van de week bleek dat, algemeen gezien, de complimentjes het meest motiverend waren. Maar het verschil met de gratis pizza was heel klein. Dus je weet wat te doen om je collega’s te motiveren: complimentjes en pizza. Alsof we nog meer redenen nodig hadden om meer pizza te eten!

Gesponsorde artikelen