Populaire shiba inu Kabosu, bekend van meme en Dogecoin, overleden

In Japan is de populaire shiba inu Kabosu overleden. Dat heeft haar baasje bekendgemaakt. Na een leven als meme en gezicht van de cryptomunt Dogecoin had Kabosu al enige tijd af te rekenen met leukemie en een leverziekte.

Hoe oud Kabosu precies was, is niet bekend, al schat haar baasje dat de hond zo’n 18 jaar is geworden. De nu 62-jarige Atsuko Sato adopteerde de shiba inu in 2008 uit een asiel, waar de hond dreigde afgemaakt te worden.

Twee jaar later maakte Sato een foto van Kabosu met haar pootjes schattig over elkaar gekruist. De foto ging via het online forum Reddit al snel een eigen leven leiden. Zo was de meme ‘doge’ – spreek uit met een j – geboren. Bij de foto van Kabosu schreven mensen vaak tekstjes in gebroken Engels, alsof ze zijn innerlijke stem waren.

Dogecoin

In 2013 werd Kabosu dan het gezicht van de cryptomunt Dogecoin. Hoewel deze munt aanvankelijk meer als een grap begon, en zelfs even concurrentie kreeg van andere gelijkaardige munten, bleef de marktwaarde ervan de jaren erna steeds verder groeien. Ondertussen heeft Dogecoin een marktkapitalisatie van 23 miljard dollar (21,2 miljard euro). Daarmee is het de achtste grootste cryptomunt ter wereld.

Dogecoin dankt zijn succes deels aan de steun van niemand minder dan Elon Musk. De eigenaar van Twitter/X en CEO van Tesla en SpaceX deelt regelmatig posts van Dogecoin en helpt zo altijd de koers de hoogte in. Dat was vorig jaar ook het geval toen Musk tijdelijk het logo van Twitter, voor de naamsverandering naar X, veranderde in een afbeelding van de memehond.

Own The Doge

In 2022 kreeg Kabosu echter te maken met leukemie en een leverziekte. Die aandoeningen zijn haar uiteindelijk ook fataal geworden. De hond laat niet alleen miljoenen fans achter, maar ook een standbeeld in Japan. Daarnaast is er met Own The Doge ook een organisatie opgericht ter ere van Kabosu. Zij doneerden de voorbije jaren al meermaals gigantische bedragen aan internationale goede doelen.

Meer
Lees meer...