Game of Thrones zit er ondertussen al anderhalf jaar op, en toch blijft de serie veelbesproken. Dat komt onder andere door de gigantische horde fans van de reeks, én die van de boeken waarop de reeks gebaseerd is. Die massa fans kan wetenschappelijk verklaard worden, en dat hebben 5 universiteiten dan ook gedaan.
Wiskundigen, natuurkundigen en psychologen van vijf universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben de boeken uit de A Song Of Ice And Fire-reeks van George R.R. Martin en Game of Thrones, de serie die daarop gebaseerd is, geanalyseerd.
Hun onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. De wetenschappers hebben vier redenen gevonden waarom Game of Thrones zo gigantisch populair is. En die zijn niet allemaal even logisch.
Personages en interacties
Zo is de eerste reden het grote aantal personages dat een naam heeft. Dat zijn er meer dan 2.000. Je zou denken dat die hoeveelheid net mensen afschrikt, maar niets is dus minder waar. Die 2.000 personages hebben in totaal meer dan 41.000 interacties. En die verlopen op een manier die voor heel veel mensen herkenbaar is.
“Het onderzoek toont dat de manier van interageren tussen personages op eenzelfde manier opgebouwd als de manier waarop mensen in de echte wereld met elkaar communiceren en relaties opbouwen”, klinkt het in een statement van de universiteit van Warwick.
Niet onlogische volgorde
Daarnaast is ook de volgorde van de gebeurtenissen in Game of Thrones belangrijk. Daarmee bepaalt George R.R. Martin namelijk hoe lang hij de aandacht van z’n lezers kan vasthouden. Die is niet helemaal chronologisch. Maar ook niet onlogisch. En net dat maakt het interessant voor de lezer.
“Ook al worden belangrijke personages maar al te graag op de meest random momenten vermoord doorheen het verhaal, toch is de onderliggende chronologie niet helemaal onvoorspelbaar.”
150 nauwe contacten
Als laatste halen de onderzoekers aan dat de Game of Thrones-personages ongeveer even veel nauwe contacten hebben als echte mensen. (Het gaat natuurlijk om mensen die niet in een lockdown zitten.)
“Elk belangrijk personage heeft niet meer dan 150 mensen waarmee ze contact willen of moeten houden. Dat is ongeveer even veel als wat het menselijke brein nu aankan.”