Wat is ‘prioridating’, de nieuwste postcorona datingtrend?

De coronapandemie heeft de manier waarop we daten voorgoed veranderd. De voorbije jaren doken er heel wat nieuwe trends op. Sommige van hen bleven hangen, anderen gingen weer weg. En ook nu het coronavirus grotendeels verdwenen is, zien we nieuwe datingtrends opkomen. Een daarvan is ‘prioridating’, maar wat is dat precies?

Tijdens de coronacrisis hebben singles nog meer dan anders hun toevlucht moeten zoeken tot datingapplicaties. Dat dat niet altijd de beste oplossing is, blijkt uit de vele slechte verhalen die je overal kan horen. Ook het noodzakelijke virtuele daten via de telefoon of Zoom lijkt (gelukkig) geen blijver te zijn.

Toch zijn er ook meer positieve datingtrends tijdens en na de coronapandemie ontstaan. Een daarvan is ‘hardballing‘. Dat wil zeggen dat je meteen straight-to-the-point bent over je intenties tegenover de andere persoon. Of je nu op zoek bent naar iemand voor iets casual, voor een langdurige relatie of om zo snel mogelijk aan kinderen te beginnen … de bedoeling bij ‘hardballing’ is om direct duidelijkheid te scheppen.

‘Prioridating’

Een andere nieuwe trend, die vooral opduikt nu de coronapandemie op zijn einde loopt, heet ‘prioridating’. Het komt er daarbij op neer dat wie date zich focust op wat echt belangrijk is, en niet langer een hele waslijst aan eisen heeft. Experte Laurel House legt op de website Mashable uit dat ze haar klanten tegenwoordig aanmoedigt om bij potentiële partners één prioriteit na te streven.

Die prioriteiten zijn door de afgelopen crisisperiode overigens bij veel singles ook verschoven. House merkt op dat singles steeds meer veiligheid en zekerheid voorop stellen. Dat kan gaan over emotionele, fysieke of financiële veiligheid of zekerheid.

Inkomen en emotioneel volwassen

Ook datingwebsite Match trekt dezelfde conclusie. Zij keken voor hun onderzoek naar 5.000 Amerikanen tussen 18 en 75 jaar. Daarbij wil 87 procent een partner met een gelijk of hoger inkomen. In 2019 was dat nog maar 70 procent. Singles lijken daarnaast ook meer op zoek naar iemand die emotioneel volwassen is (83 procent), in plaats van iemand die ze fysiek aantrekkelijk vinden (78 procent).

Meer
Lees meer...