Dit zijn de populairste oogkleuren op datingapps

Een studie heeft onderzocht welke kleur ogen het populairst is op datingapps. Daarbij zijn er duidelijke verschillen te merken bij de verschillende oogkleuren, maar er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vraag aan tien mensen wat ze het aantrekkelijkste lichaamsdeel vinden van een mogelijke partner en je zal verschillende keren “de ogen” horen. Maar welke kleur ogen valt nu het meeste in de smaak? Dat onderzocht seks- en relatiecoach Ness Cooper in opdracht van het Britse Lenstore.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden enkele valse datingprofielen aangemaakt op de populaire apps Tinder, Bumble en Hinge. Het ging om accounts met dezelfde foto’s, maar waarop de ogen van de persoon een andere kleur hadden. Het ging daarbij om de natuurlijke kleuren blauw, bruin, groen en hazelnootkleurig. Daarnaast werden ook de onnatuurlijke kleuren zwart en paars in de mix gegooid.

De profielen werden publiek gezet waarna men bekeek welke profielen de meeste matches verzamelden. Daarbij kwam men tot de volgende resultaten.

Blauw bij mannen, hazelnoot bij vrouwen

Bij mannen waren blauwe ogen de populairste. Meer dan één op de vier matches (27 procent) in de studie bij de mannen was voor een man met blauwe ogen. Op de tweede plaats staat bruin met 22 procent van de matches. Op de derde plaats staat groen met zo’n 17 procent, gevolgd door hazelnoot met 15 procent van de matches. De onnatuurlijke kleuren zwart en paars staan onderaan met respectievelijk 11 en 8 procent.

Bij vrouwen ziet de volgorde er heel anders uit. Daar staat hazelnoot bovenaan met één op de vijf matches (20,19 procent). Heel nipt op twee vinden we de onnatuurlijke kleur paars met 19,88 procent van de matches. De andere onnatuurlijke kleur, zwart, staat op de derde plaats met 17,7 procent. Blauwe ogen waren te vinden op de vierde plaats met 17,37 procent van de stemmen. Bruin (13,35 procent) en groen (11,49 procent) staan onderaan.

Waarom vinden we een bepaalde kleur ogen mooier?

Het onderzoek legt ook uit waarom we bepaalde kleuren van ogen mooier vinden dan andere. Dat zou samenhangen met verschillende redenen. De eerste is jeugdherinneringen. Dat betekent dat we een voorkeur hebben voor mensen die vergelijkbare fysieke eigenschappen hebben als onze ouders of zelfs onszelf. De kleur ogen van je ouders zou daarbij dan gelukshormonen opwekken.

Maar daarnaast spelen uiteraard ook de schoonheidsidealen een rol, net als het hebben van een persoonlijk “type”.

Meer
Lees meer...