Proces Bart De Pauw gaat van start: 13 (en dus niet 9) vrouwen getuigen

Het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw gaat vandaag van start in de correctionele rechtbank van Mechelen. En op dat proces zullen 13 vrouwen getuigen tegen hem. Vier meer dus dan de 9 die zichzelf eerder deze maand bekendmaakten.

Niet negen, maar dertien vrouwen getuigen binnenkort tegen Bart De Pauw. Ze beschuldigen hem van belaging en elektronische overlast. Negen vrouwen, onder wie actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert, stellen zich burgerlijke partij. De vier anderen doen dat niet. Hun getuigenissen tellen wel mee in het proces.

Inleidende zitting

Vanmiddag staat er nog niet zo veel te gebeuren. In de correctionele rechtbank van Mechelen vindt namelijk een inleidende zitting plaats. Daarop wordt de agenda van het verdere verloop van het proces bepaald.

De kans is dus heel klein dat er vanmiddag vermeende slachtoffers zullen aanwezig zijn. Bart De Pauw zelf zou wel aanwezig zijn. Hij riskeert twee jaar cel, maar pleit zelf voor de vrijspraak.

Negen vrouwen gekend

Negen vermoedelijke slachtoffers maakten zichzelf een dikke week geleden bekend. Ze hebben heel uiteenlopende profielen. Maar ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze hebben allemaal met Bart De Pauw samengewerkt. Het gaat om actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard.

Vijf anderen werkten achter de schermen. Ze waren onder andere stagiair en later medewerker bij z’n productiehuis Koeken Troef! en kleedster en styliste. Vier andere vrouwen willen wel getuigen, maar zien het naar eigen zeggen niet zitten om zich burgerlijke partij te stellen in zo’n publiek proces.

De Zaak-De Pauw

De zaak rond De Pauw begon in 2017. Toen publiceerde de televisiemaker een video waarin hij vertelde dat hij ontslagen was bij de openbare omroep. Later kwamen vrouwen met verhalen naar buiten over een massa ongepaste berichten die ze van hem hadden gekregen. De Pauw zelf beweert nog steeds dat hij onschuldig is.

Maar de rechtbank deelde die mening niet. Eind mei 2020 werd beslist om De Pauw te vervolgen. Hijzelf was toen gelukkig, want zo kreeg ie de kans om z’n verhaal te doen. De kans op bemiddeling weigerde hij, ook al zou dat een proces vermijden.

Het dossier-De Pauw telt meer dan 4.000 bladzijden. Die hebben Bart De Pauw en z’n advocaten kunnen inkijken om zich voor te bereiden op het proces. Ze weten dus ook wie de vrouwen zijn die hem beschuldigen van belaging en elektronische overlast.

Meer
Lees meer...