Left Right
scrollTop top

Bart De Pauw had kans om proces te ontlopen, hij weigerde bemiddeling


Bart De Pauw proces
© Bart De Pauw

De raadkamer beslist dinsdag of televisiemaker Bart De Pauw wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank, zoals het parket van Mechelen vraagt. Het dossier over De Pauw en zijn (vermeend) seksueel grensoverschrijdend gedrag telt ondertussen al 4.000 pagina’s. Hij wordt onder meer beschuldigd van stalking en elektronische overlast. Als het tot een openbaar proces komt, zouden de vrouwen, die zich burgerlijke partij stellen, hun anonimiteit verliezen, maar dat zou hen niet afschrikken. De (vermeende) slachtoffers zouden in 2018 een poging tot bemiddeling gedaan hebben, maar die zou De Pauw afgewezen hebben, omdat hij het liever tot een proces zag komen.

Eind 2017 werd Bart De Pauw door verschillende vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De VRT zette hem meteen op non-actief en De Pauw maakte dat nieuws zelf bekend via een videoboodschap. Hij benadrukte toen dat het niet ging om fysieke aanrandingen, maar om sms’en met “flirterige” toon. Het parket van Mechelen startte hierna een onderzoek wegens belaging en elektronische overlast.

Twee jaar cel

Terwijl het onderzoek liep, stelden meerdere actrices en voormalige medewerkers van De Pauw zich burgerlijke partij. Op basis van een dossier van zo’n 4.000 pagina’s besloot het parket van Mechelen om hem voor de rechtbank te brengen. De raadkamer beslist op dinsdag 8 september of het effectief tot een proces voor de correctionele rechtbank zal komen. Het proces zou ten vroegste begin 2021 van start gaan. De Pauw riskeert twee jaar cel.

Bemiddeling afgewezen

Het had echter niet tot een proces moeten komen. Zo lag er in augustus een aanbod tot bemiddeling op tafel. Dat meldt Het Nieuwsblad. Dat was op initiatief van de advocates van een “tiental” slachtoffers, onder wie enkele actrices. De Pauw zou publiekelijk zijn foute gedrag moeten erkennen, zou gemaakte kosten (zoals een psycholoog) moeten vergoeden en zou zo waarschijnlijk een strafproces vermijden. Hij zou nog steeds schuldig kunnen bevonden worden door de rechtbank, maar zou wel een blanco strafblad behouden.

VTM

Pikante sms’en voorgelezen in rechtszaal

De Pauw ging echter niet in op het aanbod. Hij verkiest een rechtszaak. De “pikante sms’en” die hij naar verschillende vrouwen stuurde, zullen tijdens het proces voorgelezen worden. De tv-maker heeft zijn onschuld trouwens altijd volgehouden. “We zijn er klaar voor”, zei De Pauw vlak nadat het onderzoek afgerond was. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen.”

“Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld. Anoniem kan veel verteld worden, maar straks zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810