Left Right
scrollTop top

Carrière voorbij? VRT ontslaat Bart De Pauw na meerdere klachten over grensoverschrijdend gedrag


Carrière voorbij? VRT ontslaat Bart De Pauw na meerdere klachten over grensoverschrijdend gedrag

De VRT stopt per direct de samenwerking met Bart De Pauw. De programmamaker heeft dat zelf bekend gemaakt in een videoboodschap. Er zouden bij de VRT anonieme klachten binnengekomen zijn over grensoverschrijdend gedrag. “Het gaat niet om seksuele aanrandingen, maar over flirterige sms’en of stalkerig gedrag”, legt hij uit. De tv-legende betreurt dat hij de kans niet krijgt om zich te verdedigen.

“Dit is een mededeling die ik niet graag doe”, begint De Pauw. “Maar de omstandigheden dwingen mij ertoe. Voor alle duidelijkheid: dit is geen grap.”

“Vooral sms-verkeer met flirterige toon”

“Het gaat om anonieme meldingen omtrent mijn gedrag of hoe ik met mijn medewerkers omga”, zegt De Pauw zelf. “Volgens de vertrouwenspersoon gaat het niet om fysieke aanrandingen, maar vooral om sms-verkeer met flirterige toon. Op een bepaald moment werd er ook gewag gemaakt van stalking.”

De Pauw zelf meent niet te weten over welke incidenten de klachten gaan. “Ik weet niet waar het over gaat en of het deel uitmaakt van een groter verhaal”, stelt hij. “Ik kan zelf niet checken of de verhalen waar of onwaar zijn. Ik heb niet de kans gekregen om mij te verdedigen.” Al verontschuldigt hij zich wel. “Mijn collega’s kennen me allemaal als grappenmaker, zeveraar, iemand heel onstuimig. Misschien soms flirterig, maar ik heb nooit nooit nooit de bedoeling gehad om iemand te kwetsen met mijn gedrag. Integendeel. Als dat wel gebeurd is, wil ik me daar ongelofelijk hard voor excuseren.”

Samenwerking stopgezet

VRT heeft omwille van de klachten beslist om de samenwerking met de programmamaker per direct stop te zetten. “De VRT heeft over hem diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag gekregen waardoor er op dit moment onvoldoende vertrouwen is om de samenwerking verder te zetten”, klinkt het in een persbericht. Het zondagavondprogramma van Bart De Pauw, Twee tot de Zesde Macht, wordt ook meteen stopgezet door VRT. Wat er met zijn aankomende fictiereeks It’s Showtime, die normaal gezien volgend jaar zou uitgezonden worden op VRT en nu al te zien is via Play More van Telenet, zal gebeuren, is vooralsnog onduidelijk.

Ook de toekomst van de samenwerking tussen VRT en Koeken Troef!, het productiehuis van Bart De Pauw, is nog niet zeker. “Aangezien De Pauw als presentator, regisseur, acteur, bedenker, bij elke productie van Koekentroef! betrokken is, schorten we de samenwerking voorlopig op”, stelt VRT. “We staan open voor een dialoog met het productiehuis om tot een constructieve oplossing te komen voor toekomstige producties.”

Geruchten

Dat Bart De Pauw net nu, en in eigen persoon, met deze videoboodschap komt, is nochtans verwonderlijk. De geruchten over een nakend ontslag zijn immers al enkele weken oud maar konden nooit worden hardgemaakt. Ook de berichten over een eventueel ontslag met onmiddellijke ingang dateren al van enkele weken geleden. Zo zouden verschillende getuigen zich al gemeld hebben bij verschillende redacties en zullen de volgende dagen en weken wellicht nog getuigenissen volgen.

En zo zou de VRT-directie dus een tijdje geleden al aan de oren gekomen zijn dat er klachten waren binnengelopen over grensoverschrijdend gedrag, waarna naar verluidt verschillende emotionele gesprekken volgden. Maar dat het contract zou worden beëindigd, was dus snel duidelijk voor beide partijen. Dat Bart De Pauw nu zelf met het nieuws komt, zou dus mogelijk een ‘geste’ van de VRT zijn na 30 jaar van intens samenwerken met een van de boegbeelden.

VRT heeft steeds ethische waarden en normen hoog in het vaandel gedragen en wil na alle aantijgingen van seksuele intimidatie – in welke vorm dan ook – wellicht duidelijk een voorbeeld stellen na de stroom aan #metoo-tweets en getuigenissen die over de hele wereld zijn losgebarsten sinds de zaak Weinstein aan het licht is gekomen. In ieder geval betreft het, los van de aard van de feiten en het aantal, een moedige beslissing van de VRT en één die een duidelijk voorbeeld stelt. Want Bart De Pauw was jarenlang een van de goudhaantjes van de publieke omroep.

Bekijk hieronder de volledige mededeling van Bart De Pauw:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...