Homomannen nemen hashtag #ProudBoys over als tegenreactie op extreemrechtse militie: Canadese leger doet mee

De extreemrechtse Amerikaanse groepering Proud Boys waande zich de afgelopen week groter dan ooit, nadat Amerikaans president Trump hen tijdens het eerste verkiezingsdebat gevraagd had om “stand-by” te blijven. Daar is echter lang niet iedereen mee opgezet. Om de Proud Boys op hun tenen te trappen, hebben heel wat fiere trotse homomannen op Twitter de hashtag #proudboys gekaapt. Zelfs het Canadese leger doet mee.

Dat het Canadese leger een foto van twee kussende mannen op Twitter plaatst, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. “Als je ons uniform draagt, dan weet je wat dat betekent. Liefde is liefde”, schrijft het Canadese leger bij de foto met de hashtag #Proudboys. Al duizenden mensen deelden de foto op Twitter.

Hart onder riem van Trump

Er is de jongste week veel te doen rond de Amerikaanse groepering Proud Boys. In het debat met presidentskandidaat Joe Biden had president Donald Trump de Proud Boys opgeroepen om “stand-by” te blijven. Dat was Trump zijn antwoord nadat moderator Chris Wallace aangedrongen had om white supremacists en gewapende milities, zoals de Proud Boys, te veroordelen.

Na het debat gingen experts en Democratische politici op hun achterste poten staan vanwege de uitspraken van Trump. Zo noemt Simon Purdue, expert in uiterst rechtse haatgroeperingen en paramilities aan de Northeastern University, de hedendaagse, extreemrechtse milities “het straatleger van het trumpisme”. Later beweerde de president de Proud Boys eigenlijk niet te kennen.

‘Fascistische’ T-shirts

Dat de uitspraken van Trump de Proud Boys deden lekkerbekken, is een understatement. Zo beweren ze dat hun ledenaantal enorm gestegen is sinds het debat. Sindsdien dragen ze trouwens T-shirts met het opschrift “stand back and stand by“, en een nieuw logo met de quote van Trump.

Op de shirts is een gele lauwerkrans op een zwarte achtergrond te zien. Heel wat Twitteraars vergelijken het design met het logo van Fred Perry. Dat Britse sportmerk wordt de jongste tijd massaal gedragen door neo-fascisten en mensen met extreemrechtse sympathieën. Het modemerk overweegt zelfs om juridische stappen te ondernemen tegen de politisering van hun kledingcollectie.

Andere Proud Boys slaan terug

Een ander soort Proud Boys gaat echter in de tegenaanval. Zo is het algemeen geweten dat de holebibeweging een historische band heeft met het woord ‘pride‘. Daarom posten ze massaal foto’s op sociale media met de hashtag #proudboys. We zien onder meer herinneringen aan ‘gay pride‘-evenementen en foto’s van kussende mannen.

Eerder pasten fans van K-Pop al een gelijkaardige strategie toe. Enkele maanden geleden bombardeerden ze Twitter met de racistische hashtag #whitelivesmatter waaraan ze foto’s van hun idolen toevoegden.

Verboden op Facebook

https://twitter.com/BeingLGBTQPod/status/1312727388237725701

De Proud Boys zijn al sinds 2016 actief en staan erom bekend geregeld geweld te gebruiken. De groepering beweert “de Westerse waarden te verdedigen”. Volgens heel wat critici dwepen de Proud Boys echter openlijk met racisme. Zo was de groepering in 2017 mee verantwoordelijk voor de ‘Unite the right’-rally in de stad Charlottesville. Daarbij werd de linkse tegendemonstrant Heather Heyer opzettelijk doodgereden. Bovendien poseren de Proud Boys maar al te graag zwaarbewapend op foto’s.

Ondertussen heeft Facebook advertenties verboden van de Proud Boys en andere extreemrechtse milities. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Zo zag Facebook na het verkiezingsdebat een “toename” in content van de groepering. Die wordt door de burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center als haatgroep geclassificeerd.

Meer
Lees meer...