Debat VS: Trump omarmt openlijk ‘Proud Boys’, de Amerikaanse Schild & Vrienden

Amerikaans president Donald Trump weigerde tijdens het verkiezingsdebat afgelopen nacht om ‘white supremacists’ en gewelddadige, ultrarechtse groeperingen te veroordelen. Meer nog: hij riep de knokploeg ‘Proud Boys’, zo’n beetje de Amerikaanse Schild & Vrienden, op om “stand-by” te blijven en wees erop dat “iemand iets moet doen” aan de linksen. Ondanks de reputatie van Trump deed zijn houding toch heel wat wenkbrauwen fronsen.

Moderator Chris Wallace vroeg Trump tijdens het eerste debat naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen of hij het geweld door ‘white supremacists’ en rechtse groeperingen wou veroordelen. Daarmee doelde Wallace onder meer op gewapende privémilities.

Trump ging niet in op de vragen van Wallaca en begon over de ‘Proud Boys’. Dat is een rechtse groepering waarvan een aantal leden al in de cel vlogen wegens aanvallen op linkse demonstranten. “‘Proud Boys’, hou jullie klaar!”, zei Trump tijdens het debat. “Ik zal je wat vertellen: iemand moet iets doen aan antifa en de linkervleugel.” Hierop postten de ‘Proud Boys’ meteen euforische posts op het sociale medium Telegram.

Experts op achterste poten

De uitspraken van Trump deden heel wat wenkbrauwen fronsen. Een aantal toonaangevende experts slaan zelfs alarm en stellen dat de boodschap van Trump nog meer geweld zou kunnen uitlokken in de straten van Amerika.

“Een groen licht zoals ‘hou je klaar en stand-by’ is catastrofaal”, schrijft Kathleen Belew op Twitter. Zij is expert in Amerikaanse white power-bewegingen aan de prestigieuze Stanford University.

“Trump is Amerika een verontschuldiging of uitleg verschuldigd”, zegt Jonathan Greenblatt van de Anti-Defamation League (ADL). Dat is een joodse internationale niet-gouvernementele organisatie die extremistische groeperingen in kaart brengt. 

De ADL beschouwt de ‘Proud Boys’ als “een extremistische groepering met een vrouwonvriendelijke, islamofobe, transfobische en anti-migratie ideologie”. De burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center beschouwt de ‘Proud Boys’ dan weer als een haatgroep.

De rechter, die twee ‘Proud Boys’ tot celstraffen veroordeelde, vergeleek de groepering zelfs met de nazi’s en fascisten van de vorige eeuw.

Onthutste reacties van democraten

Ook de reacties van de democraten zijn niet mals. “Donald Trump is een ‘white supremacist'”, schrijft Amerikaans congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op Twitter. “Mensen waarschuwen hier al heel lang voor. Ze werden radicaal genoemd, niet omdat ze het bij het verkeerde eind hadden, maar omdat anderen niet konden aanvaarden dat een ‘white supremacist’ president van de Verenigde Staten geworden is.”

Daarnaast veroordeelt democratisch congreslid Rashida Tlaib de uitspraken van Trump met klem: “Een belangrijke herinnering. Wanneer er over racisme gedebatteerd wordt, roept Donald Trump als ‘white supremacist’ op om hen bij te staan. Dit toont opnieuw aan hoe gevaarlijk hij is.”

Ook Kamala Harris, de running mate van Biden, had niets goed te zeggen over Trump: “De president van de Verenigde Staten weigert anno 2020 om ‘white supremacists’ te veroordelen.”

Meer
Lees meer...