PS4 speelt vanaf zomer PS3-games, maar niet die in je kast

Momenteel kan je nog geen oude PlayStation-games op de nieuwe PS4 spelen. Op de Consumer Electronics Show kondigde moederbedrijf Sony vannacht PlayStation Now aan, een streamingdienst die oudere games naar de PS4 brengt.

In 2012 kocht Sony het streamingsysteem van Gaikai aan. Dat bedrijf was erin geslaagd om pc-games over het net naar tv-toestellen te streamen. Alle berekeningen gebeurden op de servers van het bedrijf, zodat de gamer enkel een tv, internetverbinding en controller nodig had om te gamen. Sony is er nu is geslaagd om het systeem te laten werken met PlayStation-games, en zal die technologie onder de naam PlayStation Now inzetten om oudere games naar nieuwere consoles te brengen. Het gaat niet enkel om de PlayStation 4, maar na verloop van tijd zullen ook handheldconsole PS Vita, de PlayStation 3, tablets en smartphones, en nieuwe Bravia-televisies er gebruik van kunnen maken. 

getty images

Eind deze maand begint er in de Verenigde Staten een bètatest om de nieuwe technologie door het grote publiek te laten testen. Sony hoopt om daar binnen enkele maanden mee klaar te zijn, zodat PS Now deze zomer aan iedereen kan worden aangeboden. Nu ja, aan alle Amerikanen toch, want het Japanse bedrijf vreest meer tijd nodig te hebben voor Europese landen. In de VS zijn maar enkele grote internetproviders actief, maar dat landschap ziet in in onze contreien heel anders uit. Niet alleen krijgt de consolefabrikant bij ons te maken met tientallen verschillende landen en regelgevingen, maar ook met honderden providers die de meest uiteenlopende snelheden hanteren.

Het is voorlopig ook nog niet geweten welke en hoeveel games de streamingdienst zal ondersteunen. Op CES in Las Vegas konden de aanwezige journalisten alvast proeven van The Last of UsGod of War: AscensionBeyond: Two Souls, en Puppeteer. Het zal echter niet ophouden bij games die oorspronkelijk voor de PlayStation 3 bedoeld waren, ook nog oudere titels, tot die voor de eerste PlayStation toe, komen in aanmerking. Volgens de eerste recensies is er wel een korte vertraging merkbaar tussen het moment waarop een knop wordt ingedrukt, en die actie op het scherm verschijnt. Toch zouden alle games goed speelbaar zijn.

getty images
Meer
Lees meer...