R. Kelly kent zijn straf: 30 jaar gevangenis voor afpersing en zaak rond sex trafficking

R. Kelly (55) is door een rechtbank in Brooklyn, New York, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor seksuele misdrijven tegen minderjarigen en jonge vrouwen. Er wacht de voormalige R&B-ster, die al sinds 2019 in de cel zit, ook nog een gelijkaardig proces in Chicago.

Halverwege augustus 2021 begon het langverwachte proces tegen R. Kelly. De 54-jarige R&B-zanger is vooral bekend van de hit I Believe I Can Fly, waarvoor hij drie Grammy Awards won. Gedurende heel zijn carrière is Robert Sylvester Kelly, zoals R. Kelly echt heet, echter regelmatig in opspraak gekomen voor seksueel misbruik met minderjarigen.

Negen aanklachten

De huidige aanklachten begonnen in 2019 met de documentaire Surviving R. Kelly waarin heel wat slachtoffers van de zanger getuigden over seksueel misbruik. Dat alles zou uiteindelijk in juli 2019 leiden tot de arrestatie van R. Kelly. Er lopen in totaal 22 aanklachten tegen hem in verschillende staten. Sindsdien zit Kelly in de gevangenis in afwachting van zijn processen.

In New York stond R. Kelly terecht voor negen aanklachten. Zo maakte hij zich onder meer schuldig aan het runnen van een criminele organisatie die vrouwen en kinderen rekruteerde en hen onderwierp aan ongewenste seks en mentale mishandeling. Na een proces van zes weken oordeelde een volksjury eind september 2021 dat R. Kelly schuldig was aan alle aanklachten die in New York tegen hem liepen.

30 jaar gevangenisstraf

Acht maanden na die uitspraak van de jury kent R. Kelly nu ook zijn straf. De Amerikaanse districtsrechter Ann Donnelly veroordeelde de zanger namelijk tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Op 1 augustus verschijnt R. Kelly in Chicago voor de rechtbank. Daar staat hij terecht voor maar liefst dertien aanklachten, waaronder het bezit kinderpornografie, verleiding van een minderjarige en belemmering van de rechtsgang.

Meer
Lees meer...