R. Kelly schuldig bevonden aan alle aanklachten; kent straf in mei

De volksjury heeft R. Kelly schuldig bevonden alle negen aanklachten waarvoor de rapper terechtstond. Het gaat onder andere om het runnen van een criminele organisatie die vrouwen en kinderen rekruteerde en hen onderwierp aan ongewenste seks en mentale mishandeling. Daarmee komt een einde aan een proces dat zes weken duurde. Op 4 mei kent R. Kelly zijn straf. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Halverwege augustus begon het langverwachte proces tegen R. Kelly. De 54-jarige R&B-zanger is vooral bekend van de hit I Believe I Can Fly, waarvoor hij drie Grammy Awards won. Gedurende heel zijn carrière is Robert Sylvester Kelly, zoals R. Kelly echt heet, echter regelmatig in opspraak gekomen voor seksueel misbruik met minderjarigen.

Negen aanklachten

De huidige aanklachten begonnen in 2019 met de documentaire Surviving R. Kelly waarin heel wat slachtoffers van de zanger getuigden over seksueel misbruik. Dat alles zou uiteindelijk in juli 2019 leiden tot de arrestatie van R. Kelly. Er lopen in totaal 22 aanklachten tegen hem in verschillende staten. Sindsdien zit Kelly in de gevangenis in afwachting van zijn processen.

In New York stond R. Kelly terecht voor negen aanklachten. Zo maakte hij zich schuldig aan racketeering, het runnen van een criminele organisatie voor het misbruik van minderjarigen. Daarnaast werd hij ook beschuldigd van vrijheidsberoving, dwangarbeid en andere overtredingen tegen de federale wetgeving rond mensenhandel. Die zogenaamde Mann Act verbiedt het vervoer van vrouwen of meisjes voor prostitutie of losbandigheid.

Straf op 4 mei

R. Kelly kent op 4 mei zijn straf nadat de jury hem in New York op alle aanklachten schuldig heeft bevonden. Ondertussen moet hij in Chicago, Illinois en Minnesota voor gelijkaardige aanklachten terechtstaan. Met betrekking tot die zaken hebben al twee voormalige medewerkers van de zanger schuldig gepleit.

Meer
Lees meer...