R. Kelly kan zijn borgsom niet betalen en blijft nog een nacht in de cel

R&B-zanger R. Kelly heeft een tweede nacht in de cel doorgebracht omdat hij zijn borgsom niet kon betalen. Kelly stapte vrijdag zelf naar de politie nadat hij tien keer beschuldigd was van seksueel misbruik. 

Voor de I Believe I Can Fly-zanger R. Kelly zijn beschuldigingen van seksueel misbruik niets nieuws. Ze vliegen hem al meer dan twintig jaar om de oren. Nu heeft het schandaal een hoogtepunt bereikt, nadat in januari de documentaire Surviving R. Kelly uitkwam. Daarin verklaren verschillende vrouwen dat Kelly hen mishandelde en verkrachtte toen ze nog minderjarig waren. Eerdere beschuldigingen zijn altijd buiten de rechtbank geregeld.

Surviving R. Kelly

Na de release van de documentaire, riep de Amerikaanse advocate Kim Foxx mogelijke slachtoffers op om met de politie te gaan praten. En dat hebben ze gedaan. R. Kelly werd tien keer beschuldigd van seksueel misbruik door vier verschillende vrouwen. Drie van hen waren minderjarig op het moment van de feiten. Vroegere aanklachten heeft hij altijd formeel ontkend, maar nu gaf de zanger zichzelf aan bij de politie.

R. Kelly kreeg een borg van een miljoen dollar (dat is ongeveer 880.000 euro) opgelegd. Om vrij te komen voor de eigenlijke zitting moet hij daarvan tien procent, dus 100.000 dollar ophoesten. De zanger heeft financiële moeilijkheden en dus probeerde zijn advocaat het bedrag nog lager te krijgen, maar dat is niet gelukt. R. Kelly zit nu dus nog steeds in de cel in afwachting van zijn proces. De eerste zitting daarvan is op 8 maart. Als hij voor alles schuldig blijkt, kan hij tot 70 jaar in de gevangenis verdwijnen.

Al twintig jaar beschuldigingen

Het is niet de eerste keer dat R. Kelly van seksuele feiten wordt beschuldigd. Zo werd hij in 2008 vrijgesproken in een grote zaak van kinderporno en zou hij ook verschillende vrouwen vastgehouden hebben in een sekte. Vorige week dook ook een video op, waarin Kelly seks heeft met een minderjarig meisje. Het meisje verwijst op de beelden verschillende keren naar zichzelf en haar lichaam met de duidelijke woorden “14 jaar oud”.

Surviving R. Kelly heeft voor veel ophef gezorgd. Opnieuw komen twee vrouwen met hun gruwelijke verklaringen over de zanger naar buiten. Een van hen had seks met Kelly, maar zei zelf niet te kunnen toestemmen omdat hij haar gedrogeerd had. Door alle beschuldigingen heeft zijn platenlabel hem ook laten vallen en verwijderden verschillende artiesten (zoals Chance The Rapper en Lady Gaga) hun samenwerkingen met Kelly van streamingdiensten.

Spotify besliste vorig jaar al om R. Kelly niet meer in zijn afspeellijsten te promoten.

Meer
Lees meer...